ΧΑΚ, κατάσταση εργοτάξιου και ισορροπίες οι λόγοι παραίτησης της Σ. Πογιατζή

Στη κατάθεσή της ενώπιον της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος, το πρώην μέλος της επιτροπείας της τράπεζας Σουζάνα Πογιατζή, αναφέρθηκε στους  τρεις λόγους της παραίτησης της από μέλος της επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Η κ. Πογιατζή, παραιτήθηκε 10 μήνες μετά τον διορισμό της. Ανέφερε ότι δεν ήταν διατεθειμένη να συμβιβαστεί με την εισαγωγή στο χρηματιστήριο ενός οργανισμού που δεν ήταν αρκετά εύρωστος, ώριμος και βρισκόταν σε κατάσταση εργοταξίου αλλά και στο ότι ένοιωθε πως δεν μπορούσε να λειτουργήσει σωστά στον συγκεκριμένο οργανισμό, δηλαδή, όπως εξήγησε, ήταν μειοψηφία σε πολλά θέματα. Επίσης είπε ότι άλλος ένας λόγος τηςς παραίτησής της ήταν άλλες επαγγελματικές της υποχρεώσεις.

«Οι ισορροπίες στην επιτροπεία ήταν δεδομένες και έτσι αντιλήφθηκα ότι η συνεισφορά μου ήταν περιορισμένη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ένα από τα σοβαρά θέματα που είχαμε στην επιτροπεία που ήταν και θέμα εταιρικής διακυβέρνησης, ήταν ότι δεν υπήρχε επαρκής ανεξαρτησία στο Συμβούλιο».

Η κ. Πογιατζή, η οποία διετέλεσε Πρόεδρος της επιτροπής ανάδειξης υποψηφίων της επιτροπείας της ΣΚΤ και μέλος των επιτροπών Ελέγχου και Στρατηγικής και Αναμόρφωσης ΣΠΙΤ, είπε ότι όταν κάποιος είναι πρόεδρος της επιτροπείας είναι υπεύθυνος για τα μη εκτελεστικά μέλη της επιτροπείας, ενώ όταν μετά γίνει το ανώτατο εκτελεστικό όργανο μιας τράπεζας ή εταιρείας «είναι πολύ δύσκολο για τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη να αλλάξουν νοοτροπία, ιδιοσυγκρασία και γραμμή κατεύθυνσης, έτσι ώστε να μπορούν να δημιουργούν ένα constructing challenge προς τους εκτελεστικούς».

Υπήρχε γενικά μια αφοσίωση, ένα loyalty (νομιμοφροσύνη), κυρίως από τα παλιά μέλη της επιτροπείας προς τον κ. Χατζηγιάνη», ενώ έπρεπε να είναι προς τον Πρόεδρο της επιτροπείας, που ήταν τότε ο Τάκης Ταουσιάνης, είπε.

«Αυτό είναι φυσιολογικό να είναι προς τον ΓΔ διότι αυτή είναι μια αρχή εταιρικής διακυβέρνησης. Από τη στιγμή όμως που ένας πρόεδρος του Συμβουλίου γίνεται ΓΔ τότε τα ανεξάρτητα μέλη by default δεν είναι πλέον ανεξάρτητα και για αυτό υπήρχε αυτό το κλίμα», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι η διαφωνία προς κάποιες αποφάσεις που έρχονταν στο Συμβούλιο για έγκριση ή απόρριψη «θα ερχόταν από τα καινούργια μέλη» και σημείωσε ότι η ίδια ήταν «μειοψηφία σε πολλές αποφάσεις».

Σε ερώτηση του μέλους της ερευνητικής Γιώργου Χαραλάμπους αν τα νέα μέλη της επιτροπείας είχαν μια ανεξαρτησία ενώ τα παλιά μέλη «πήγαιναν με το ρεύμα» και έλεγαν πάντα ναι, η κ. Πογιατζή απάντησε θετικά.

Αναφορικά με την επιστολή παραίτησης της, το πρώην μέλος της επιτροπείας είπε ότι την παρέδωσε στις 5 Απριλίου στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και στον Πρόεδρο της επιτροπείας και αποχώρησε από τα καθήκοντα στις 12 Απριλίου του 2017.

Ανέφερε ότι όταν παρέδωσε στον Υπουργό Οικονομικών την επιστολή παραίτησης συζήτησαν το θέμα του συνεργατισμού, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός «ήταν πρόθυμος να ακούσει τις ιδέες μου, με ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες μου και δέχθηκε την παραίτηση μου».

Ερωτηθείς κατά πόσον ως μέλος της επιτροπής ανάδειξης υποψηφίων έχει διαπιστώσει να γίνονται προσλήψεις με ανορθόδοξο τρόπο, η κ. Πογιατζή απάντησε αρνητικά και σημείωσε ότι δεν πρόσεξε να γίνονται τέτοια πράγματα γιατί η ίδια ασχολείτο κυρίως με θέματα πολιτικών.