Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην επίσημη τελετή παράδοσης λειψάνων Ελλαδιτών πεσόντων

Στο δρόμο της επιστροφής βρίσκονται τα λείψανα 17 Ελλαδιτών που έχασαν τη ζωή τους, στην επιχείρηση Νίκη, όταν ο βάρβαρος κατακτητής εισέβαλλε στην Κύπρο, κατέχοντας μέχρι σήμερα το μισό περίπου νησί. Στην επίσημη τελετή που έγινε σε έντονο κλίμα συγκίνησης, στον Ιερό Ναό Θεού Σοφίας, πριν  επιστρέψουν στη Μητέρα Ελλάδα, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου τόνισε:

“Μέρα βαριά και φορτισμένη.

Με την καρδιά και την ψυχή μας να αναταράσσονται από το δέος και τη συγκίνηση των ιστορικών αυτών στιγμών, καθώς για τρίτη φορά μέσα σε ενάμισι χρόνο, παραδίδουμε σήμερα στους προσφιλείς τους, και επίσημα στην Ελλάδα, τα οστά 17 ακόμη Ελλαδιτών αδελφών μας που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι για την προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Βρισκόμαστε εδώ στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας για να πούμε το ύστατο αντίο και να αποτίσουμε, έστω και καθυστερημένα, τις οφειλόμενες τιμές στους 17 ήρωες μας, με όλη την αναγνώριση που τους αξίζει και τον πλήρη σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Πολιτείας, καθώς και την ένθερμη αγάπη όλων μας.

Και εμείς ευλαβικοί προσκυνητές μαζευτήκαμε εδώ για να ανάψουμε το κερί της ψυχής μας από τη φλόγα της θυσίας τους. Να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της οφειλής μας και την έκταση και το βάθος της εύθηνης μας.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και με βαθειά ευγνωμοσύνη για τον ηρωισμό που επέδειξαν και τη θυσία τους στο βωμό της κυπριακής ελευθερίας, παραδίδουμε σήμερα τα οστά:

• Του Συνταγματάρχη Βασίλειου Παπαλάμπρου και των Ανθυπασπιστών Νικόλαου Κρητικού και Νικόλαου Αθανασίου που υπηρετούσαν το 1974 στην ΕΛΔΥΚ.
• Του Αντιπτέραρχου Βασίλειου Παναγόπουλου, Κυβερνήτη του ΝΟΡΑΤΛΑΣ καθώς και των Ανθυπασπιστών Σωτήριου Κουρούνη και Στέφανου Τζιλιβάκη, καταδρομέων του ΝΟΡΑΤΛΑΣ.
• Εννέα άλλων Ανθυπασπιστών του Πεζικού και ενός του Μηχανικού, τα οστά των οποίων εντοπίστηκαν σε κατεχόμενη περιοχή βόρεια του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, όπου και τάφηκαν μετά τις εκεί επικές μάχες κατά των εισβολέων, ήτοι των Ελευθερίου Άνθη, Γεώργιου Ζερβομανώλη, Αθανάσιου Καραγεώργου, Ιωάννη Κωνσταντακόπουλου, Κωνσταντίνου Μπροδήμα, Ιωάννη Παπαδόπουλου, Αργύριου Σίννη, Μανούσου Τριανταφυλλίδη, Βασίλειου Τριάντη και Γεώργιου Χαμουργιωτάκη.
• Και, επίσης, του Ανθυπασπιστή Ναυτικού Νικόλαου Νιάφα, μέλους του πληρώματος της ηρωικής τορπιλακάτου «ΦΑΕΘΩΝ» που βυθίστηκε από την τουρκική πολεμική αεροπορία στις 8 Αυγούστου 1964.

Για κάθε ένα από αυτούς παραδίδουμε ένα μικρό οστεοφυλάκιο που περιέχει λίγα ή και περισσότερα οστά, δείγμα και αυτό της τραγωδίας που χαρακτηρίζει τις περιπτώσεις των αγνοουμένων μας.”.

Και ο κ. Φωτίου κατέληξε:”Ελληνίδες, Έλληνες,

Εδώ στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας σφραγίζεται ακόμα μια σελίδα της κοινής ιστορίας και των ακατάλυτων δεσμών που μας ενώνουν με τον μητροπολιτικό χώρο. Σφραγίζεται ακόμα μια σελίδα υπέρτατης θυσίας και προσφοράς στους κοινούς εθνικούς μας αγώνες.

Η σημερινή μέρα είναι μια δύσκολη μέρα για όλους μας. Μια μέρα γεμάτη συνειρμούς και συναισθήματα. Συναισθήματα ευγνωμοσύνης, σεβασμού και αγάπης προς τους ήρωες και τις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα όμως και συναισθήματα θλίψης και ενοχής, τόσο για το μαρτύριο και την τραγωδία που βίωσαν και βιώνουν οι οικογένειες για τόσες δεκαετίες και ιδιαίτερα για τους γονείς που έφυγαν από τη ζωή, όσο και για τον τραγικό και άδικο θάνατο των ηρώων μας.

Δεν ξεχνούμε το χρέος μας για τον τερματισμό της κατοχής και την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Δεν ξεχνούμε το χρέος μας για την επανένωση της πατρίδας μας. Δεν ξεχνούμε το χρέος μας για τη διακρίβωση της τύχης των άλλων χιλίων περίπου Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αδελφών μας που μετά από 43 χρόνια εξακολουθούν ακόμη να αγνοούνται.

Απευθυνόμενος στους συγγενείς όλων των αγνοουμένων μας και καταθέτοντας και με τη σημερινή ευκαιρία τον μεγάλο σεβασμό και τη βαθιά μας εκτίμηση, θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι, παρά τα προβλήματα λόγω της συμπεριφοράς της κατοχικής δύναμης που με την άρνηση και την κωλυσιεργό τακτική της υποσκάπτει και παρεμποδίζει, αντί να διευκολύνει, το έργο της διερεύνησης όλων των περιπτώσεων των αγνοουμένων μας, εμείς θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μας για να δώσουμε απάντηση στα αμείλικτα ερωτήματά τους.

Τιμημένοι και σεβαστοί συγγενείς των ηρώων μας,

Κανένας γονιός, κανένας αδελφός, συγγενής ή φίλος, δεν είναι εύκολο να αποδεχτεί τον θάνατο του δικού του παλληκαριού. Τα λόγια μπορούν να δώσουν, μόνο για λίγο, βάλσαμο στην πονεμένη σας ψυχή. Πίσω από τη σημερινή τελετή προβάλλουν χρόνια ανείπωτου πόνου και δυστυχίας, χρόνια που πέρασαν με πολλά ερωτηματικά και μεγάλο παράπονο.

Σας ευχαριστούμε που βρίσκεστε σήμερα μαζί μας. Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία. Εκφράζουμε την εκτίμηση και τον θαυμασμό μας για την υπομονή, τη δύναμη και την καρτερία που έχετε επιδείξει.

Η Κύπρος υποκλίνεται μπροστά σας. Και για σας προσεύχεται την εκ θεού παρηγοριά και για τους δικούς σας ανθρώπους, τους ήρωες μας, της ψυχής τους το γαλήνεμα.

Ο πόθος της προσφοράς προς την πατρίδα και η εκπλήρωση του χρέους ταυτίστηκε απόλυτα με την ένδοξη θυσία τους. Ως ταπεινοί προσκυνητές της μεγάλης θυσίας και προσφοράς τους, αναγνωρίζοντας το μεγαλείο της αθάνατης ψυχής τους, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ.

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους.
Αιώνια και τιμημένη.
Καλό σας ταξίδι.
Αθάνατοι.”