Χαιρετίζουν τη λειτουργία του Επιταφίου οι ξένοι διπλωμάτες

Ξένοι διπλωμάτες που παρακολούθησαν τη λειτουργία, εκτιμούν ότι η Ακολουθία του Επιταφίου, της Μεγάλης Παρασκευής, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού, στην εντός των τειχών κατεχόμενη Αμμόχωστο, αποτελεί μια πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, εκτιμούν.

Μετά τη θεία λειτουργία, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που κατέστη δυνατό να τελεστεί η Ακολουθία, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί απτή απόδειξη του τι μπορούν να πετύχουν οι δύο κοινότητες όταν εργάζονται από κοινού.

Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπατενχάιμ, με δήλωσή της, χαιρέτισε την τέλεση της Ακολουθίας του Επιταφίου, την πρώτη από το 1957, όπως σημείωσε.

«Μετά από τόσα χρόνια, αυτό είναι μια θετική εξέλιξη. Εκτιμώ τις προσπάθειες που κατέβαλαν από κοινού οι Δήμαρχοι της Αμμοχώστου κ. Γαλανός και κ. Καγιαλπ για να πραγματοποιηθεί απόψε η λειτουργία αυτή. Τέτοιες πρωτοβουλίες βελτιώνουν την ατμόσφαιρα και οικοδομούν εμπιστοσύνη,» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Μάθιου Κιντ εξέφρασε την ευαρέσκειά του που παρευρέθηκε στην αποψινή λειτουργία μαζί με τόσο κόσμο.

«Αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα πώς και οι δύο κοινότητες μπορούν να εργαστούν, συνεργαζόμενες, για να καλλιεργήσουν το σεβασμό η μια προς την άλλη και να έχουν αποτέλεσμα,» είπε  ο κ. Κιντ.

Η Πρέσβειρα της Ολλανδίας Brechje Schwachofer δήλωσε ότι νιώθει «πολύ προνομιούχα» που της δόθηκε η ευκαιρία να παραστεί στην αποψινή Ακολουθία του Επιταφίου, «σε αυτή την ειδική και συναισθηματικά φορτισμένη θρησκευτική τελετή, στην Αμμόχωστο,» όπως ανέφερε.

«Για εμένα αυτό αποδεικνύει ότι και οι δύο κοινότητες, Ε/κ και Τ/κ, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν μαζί ενωμένοι. Στέλλει ένα πολύ καλοδεχούμενο μήνυμα εμπιστοσύνης και δείχνει τη θέληση και την ικανότητα να εργαστούν για ένα κοινό μέλλον,» κατέληξε στις δηλώσεις της.