Χάστε βάρος με ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα

Η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα από το οποίο ο καθένας θέλει να απαλλαγεί όχι μόνο γιατί είναι θέμα αισθητικής αλλά για τις  επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν για την υγεία, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η επιβάρυνση των οστών και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και ο καρκίνος.

Κάποιοι άνθρωποι θέλουν απλά να αισθάνονται ότι είναι σε φόρμα και έχουν περισσότερη ενέργεια.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να περικόψουν από τη διατροφή τους είναι τα λίπη. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν ότι υπάρχουν λίπη που μπορούν να τους βοηθήσουν να χάσουν βάρος;

Ναι, υπάρχουν και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος κι αυτά δεν είναι άλλα από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Εκ πρώτης όψεως αυτή η επισήμανση μπορεί να ξαφνιάζει. «Ποιος ο λόγος να έχω μια μορφή λίπους στη διατροφή μου όταν αυτό που προσπαθώ να πετύχω είναι να ελαχιστοποιήσω τα λίπη στο σώμα μου;» θα μπορούσε να είναι η εύλογη ερώτηση.

Κι όμως! Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σημαντικό εργαλείο στο «οπλοστάσιο» απώλειας βάρους που έχει αποδειχθεί άκρως αποτελεσματικό.

Αυτό το ουσιώδες λίπος αναφέρεται σε μια ομάδα τριών λιπών και συγκεκριμένα τα ALA, τα ΕPA και τα DHA.

Τα ALA (άλφα λινολενικό οξύ), συνήθως προέρχονται από τα φυτά και τα φυτικά έλαια, τα EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και τα DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ), βρίσκονται συνήθως σε θαλάσσια προϊόντα και θαλάσσια έλαια. Πρωτογενείς πηγές των ωμέγα-3 DHA και ΕΡΑ είναι το ιχθυέλαιο, το έλαιο φυκιών, το λάδι του κριλ και το λάδι των αυγών. Τα ALA βρίσκονται σε σπόρους, το μούρο, τον λιναρόσπορο, το λινέλαιο και το έλαιο κάνναβης.

Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για το μεταβολισμό και την ενίσχυση του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Επίσης βοηθούν στην πρόληψη της φλεγμονής και την προώθηση της καλής κυκλοφορίας του αίματος. Αυτά τα τόσο απαραίτητα λιπαρά οξέα δεν μπορούν να κατασκευαστούν με φυσικό τρόπο από το ανθρώπινο σώμα κι έτσι λαμβάνονται από τα τρόφιμα που τρώμε, ή από συμπληρώματα διατροφής. Επιπλέον, αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα δεν περιέχουν χοληστερόλη.

Είναι το λίπος κακό ή όχι;

Κάθε φορά που πάτε για ψώνια και αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, πιθανότατα επιλέγετε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Ομως, η αποφυγή των λιπαρών ουσιών στο σύνολό τους μπορεί να μην είναι ευεργετική για τον οργανισμό σας, γιατί εκτός από τις θερμίδες, μπορεί να σας λείψουν και τα θρεπτικά συστατικά. Τα λίπη μπορούν πράγματι να γίνουν το πιο ισχυρό όπλο σας στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Ας δούμε πώς.

Κατ’ αρχήν, τα λίπη χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Τα κορεσμένα λίπη, που είναι συνήθως λίπη από ζώα

Τα ακόρεστα λιπαρά που είναι λιπαρά που προέρχονται από λαχανικά, φυτά και ορισμένα θαλάσσια ζώα, όπως τα ψάρια και τα καλαμάρια.

Τα ακόρεστα λίπη με τη σειρά τους χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες:

* Tα μονοακόρεστα λιπαρά

* Τα πολυακόρεστα λιπαρά

Μελέτες έχουν δείξει πως μπορείτε να φάτε λίπος και να χάσετε λίπος. Αν έχετε θερμιδικό έλλειμμα, δηλαδή αν τρώτε λιγότερες θερμίδες απ’ ό,τι πραγματικά καίτε, το να έχετε στο σώμα σας τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, επί της ουσίας σημαίνει ότι θα τα κάψετε ως ενέργεια και ως αποτέλεσμα θα κάψετε περισσότερο λίπος σώματος. Μια μελέτη αναφέρει πως σε γυναίκες που βρίσκονταν σε χαμηλή θερμιδική διατροφή, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα επιτάχυναν την αφαίρεση λίπους και το κάψιμο των λιπωδών ιστών. Με τον τρόπο αυτό διασπάστηκαν τα λιπαρά οξέα και δημιουργήθηκε ενέργεια του σώματος που βελτίωσε τον μεταβολισμό. Επίσης, μείωσε το γλυκαιμικό φορτίο κάθε γεύματος που έλαβαν.

Εχοντας ισορροπημένα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα στην καθημερινή σας διατροφή, δεν βοηθάτε απλά το σώμα σας να χάσει βάρος, αλλά το βοηθάτε να ενισχύσει και τις υπόλοιπες λειτουργίες του.

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα συμπεριφέρονται σαν τις ορμόνες που αυξάνουν την ικανότητα του σώματος να καίει το λίπος και να μειώνει τα λίπη που συσσωρεύονται σε διάφορα μέρη του σώματος.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα:

1. Καταστέλλουν την όρεξη

2. Μειώνουν τους κινδύνους που δημιουργεί το σάκχαρο στο αίμα, ελαχιστοποιούν την επιθυμία για φαγητό, τη συσσώρευση του λίπους και την απώλεια ενέργειας

3. Μειώνουν τη φλεγμονή και την κατακράτηση υγρών στους ιστούς

4. Αυξάνουν τη διέγερση του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν είναι κακά για το σώμα σας. Χρειάζεστε το σωστό λίπος, μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθούν οι πιθανότητες να κάψετε λίπος.