Χάσικος: Υπάρχει ετοιμότητα για αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα ευρείας Υπουργικής σύσκεψης, στο Υπουργείο Εσωτερικών, για την πρόληψη των πυρκαγιών, με τη συμμετοχή των Υπουργών Δικαιοσύνης, Άμυνας και Γεωργίας. Στη σύσκεψη παρέστηκαν, επίσης, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες όλων των Τμημάτων/Υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με την πρόληψη και/ή την κατάσβεση πυρκαγιών. Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο ΥΠΕΣ προέβη στην ακόλουθη δήλωση στα ΜΜΕ:

«Ο ΥΠΕΣ, κάθε χρόνο, ως συντονιστής, καλεί σε σύσκεψη τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Άμυνας, Γεωργίας αλλά και όλα τα κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες που εμπλέκονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στον αγώνα της πρόληψης κατά των πυρκαγιών: Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία, Πολιτική Άμυνα, Τμήμα Δασών, Έπαρχοι, Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων, Τμήμα Δασών, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Ταμείο Θήρας, Ένωση Δήμων και άλλοι. Στόχος της σύσκεψης είναι να γίνει ένας καλός προγραμματισμός και να διαφανεί κατά πόσο είμαστε σε ετοιμότητα για αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Φαίνεται, μέσα από τη σύσκεψη, ότι υπάρχει ετοιμότητα. Θα έχουμε στη διάθεση μας από πλευράς πτητικών μέσων οκτώ πτητικά μέσα που είναι ιδιοκτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας συν άλλα δύο που είναι ενοικιαζόμενα. Θα έχουμε επίσης συνδρομή, εάν και εφόσον δεν αρκούν τα δικά μας πτητικά μέσα, και από τις βρετανικές βάσεις, από το Ισραήλ και από την Ελλάδα. Άρα, από πλευράς πτητικών μέσων είμαστε πλήρως καλυμμένοι. Από πλευράς προσωπικού, πέραν της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς, υπάρχουν και εθελοντές. Με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους τους εθελοντές, οι οποίοι κάθε χρόνο συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Να προσθέσω ότι, τον περασμένο χρόνο, είχαμε αύξηση των πυρκαγιών κατά 20%. Αλλά, από πλευράς ζημιών ήταν οι μισές του προηγούμενου χρόνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχε πραγματική ετοιμότητα από πλευράς των δυνάμεων της Δημοκρατίας: Με ετοιμότητα χρόνου 10 λεπτών, είχαμε κατασβέσεις της τάξης του 65%. Τέλος, να πω ότι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το ΥΠΕΣ θα κάνει, μέσω των ΜΜΕ, μια εκστρατείαευαισθητοποίησης του κοινού στην πρόληψη κατά των πυρκαγιών».