Χάσικος: Στόχος να γίνει το ΡΙΚ πιο αποδοτικό

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος σε χαιρετισμό του στην τελετή ολοκλήρωσης του Έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος» στο ΡΙΚ, δήλωσε ότι στόχος και σκοπός όλων μέσα από το διάλογο τόσο με το ΔΣ και τη διεύθυνση όσο και με τις συντεχνίες των εργαζομένων πρέπει να είναι η μετατροπή του ΡΙΚ σε ένα σύγχρονο, ευέλικτο, αποδοτικό και παραγωγικό οργανισμό.

Αναφέρθηκε επίσης στο «Σημαντικό στοιχείο του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 1,7 εκ ευρώ, είναι ότι συγχρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)».

Ο κ Χ.ασικος είπε’ότι ο «Ψηφιακός Ηρόδοτος, είναι μια αξιόλογη δράση που στοχεύει στην ψηφιοποίηση για τη διάσωση, ανάδειξη και προβολή οπτικοακουστικού και έντυπου υλικού από τη νεώτερη και σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και των νησιών του Βορείου Αιγαίου».

«Το όλο έργο είναι, στην πραγματικότητα, βαθιά πολιτιστικό και πολιτικό, καθώς αφορά από τη μια τη δυνατότητα των πολιτών στην πρόσβαση, ακόμα και την επαναχρησιμοποίηση του πνευματικού κεφαλαίου μας και από την άλλη, τη δυνατότητα των πολιτών να ανατρέχουν το ιστορικό παρελθόν της χώρας», σημείωσε.

Εξέφρασε τη θέση ότι η ολοκλήρωση του έργου «δείχνει τις δυνατότητες του ΡΙΚ να αξιοποιεί κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα που προσφέρονται γι’ αυτό το σκοπό και να τα διαχειρίζεται με επάρκεια».

Είναι εξίσου σαφές, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, πέραν της αδιαμφισβήτητης τεχνολογικής αναβάθμισης που προσφέρει η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ότι «τέτοιου είδους δράσεις αυξάνουν και την παραγωγικότητα του Ιδρύματος».

Άρα, πρόσθεσε, «οι άνθρωποι του ΡΙΚ έχουν και τη δυνατότητα και την ικανότητα να πετύχουν αυτό που θέλουμε όλοι μας, να εισαγάγουν τον οργανισμό στον οποίο εργάζονται στη νέα εποχή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το παράδειγμα του Ψηφιακού Ηρόδοτου είναι «χαρακτηριστικό, σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες και τα περιθώρια αύξησης της παραγωγικότητας του ΡΙΚ».

Αυτός είναι, εξάλλου, είπε, «και ο στόχος της Μελέτης η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα για στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό για το ΡΙΚ, από τους εμπειρογνώμονες της ‘PWC’, μέσα στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα για την ενίσχυση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, με σκοπό τη βελτιωμένη απόδοση και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών».

«Συνεπώς, και εξ’ αφορμής της ολοκλήρωσης του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος», πιστεύω ότι στόχος και σκοπός όλων μας – μέσα από το διάλογο τόσο με το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση του ΡΙΚ όσο και με τις Συντεχνίες των εργαζομένων – πρέπει να είναι η μετατροπή του Ιδρύματος σε ένα σύγχρονο, ευέλικτο, αποδοτικό και παραγωγικό οργανισμό, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τα πρότυπα της νέας εποχής», επεσήμανε.

Ο κ. Χάσικος συνέχισε λέγοντας ότι «σίγουρα δεν μπορούμε να παραμείνουμε στάσιμοι». Οφείλουμε, είπε, «να ακολουθήσουμε τους κανόνες του παιγνιδιού και την εξέλιξη της κοινωνίας. Πρέπει να έχουμε την απαίτηση από τους εαυτούς μας να γίνουμε ακόμα καλύτεροι».

«Αυτή θα πρέπει να είναι η κοινή μας προσπάθεια, πάντα με εντιμότητα και ειλικρίνεια απέναντι στο φορολογούμενο πολίτη αλλά και με σεβασμό απέναντι στους εργαζόμενους», ανέφερε.