Χάσικος: Ποιους προσπαθεί να προστατεύσει η Βουλή;

Η  χθεσινή απόφαση της Βουλής να αναστείλει μέχρι το τέλος του χρόνου τις εκποιήσεις ακινήτων που ανήκουν σε «εγκλωβισμένους» αγοραστές, αντί να προωθήσει για ψήφιση νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο και το οποίο «θα έδινε λύση για την εγγραφή των ακινήτων επ΄ ονόματι των αγοραστών», δημιουργεί εύλογες απορίες και ερωτηματικά  κατά τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.

Ο κ. Χάσικος διερωτάται, «Ποιους προσπαθεί να προστατεύσει η Βουλή; Τους εγκλωβισμένους αγοραστές ενυπόθηκων ακινήτων ή τις τράπεζες;» .

Σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι «η πρόταση νόμου για την τροποποίηση του άρθρου 44(ΙΣΤ), του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμων του 1965 έως (Αρ. 9) του 2015, η οποία ψηφίστηκε σε νόμο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 9 Ιουλίου 2015 και η οποία μεταθέτει την ημερομηνία αναστολής των εκποιήσεων, που αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο, από τις 10 Ιουλίου 2015 στις 31 Δεκεμβρίου 2015, δημιουργεί εύλογες απορίες και ερωτηματικά».

Όπως σημειώνει ο Υπουργός, για την κατάργηση της συγκεκριμένης πρόνοιας στο άρθρο 44(ΙΣΤ), για την αναστολή των εκποιήσεων, έχει καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, από τις 24 Ιουνίου 2015, όπως εξάλλου το είχε υποσχεθεί, το νομοσχέδιο για προστασία των «εγκλωβισμένων» αγοραστών ενυπόθηκων ακινήτων, το οποίο θα έδινε λύση για την εγγραφή των ακινήτων επ΄ ονόματι των αγοραστών. Δηλαδή, οι εγκλωβισμένοι αγοραστές θα είχαν τίτλο ιδιοκτησίας επί του ακινήτου τους, πέραν του δικαιώματος χρήσης, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες έχουν επεξηγηθεί κατ’ επανάληψη από τον ίδιο τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, προσθέτει.

«Το εν λόγω νομοσχέδιο το οποίο, επαναλαμβάνουμε, θα έδινε οριστική λύση στο πρόβλημα, δεν έχει ψηφιστεί ακόμη από τη Βουλή και φαίνεται ότι η συζήτηση αναβάλλεται για το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο ή παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες!» αναφέρει ο Σωκράτης Χάσικος.

Σημειώνεται, περαιτέρω, ότι «το νομοσχέδιο για απεγκλωβισμό των αγοραστών ενυπόθηκων ακινήτων αποτελούσε ‘παλλαϊκό’ αίτημα όλων των κομμάτων και κατατέθηκε στη Βουλή με τη σύμφωνη γνώμη και της Κεντρικής Τράπεζας!»

Αντ’ αυτού, συνεχίζει, «με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι άλλα ζητούσε όλο αυτό το χρονικό διάστημα η Βουλή από την Κυβέρνηση και, χθες, άλλα έπραξε. Αντί να προωθηθεί για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον απεγκλωβισμό αγοραστών ενυπόθηκων ακινήτων, προωθήθηκε για ψήφιση η πρόταση που αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο της παρούσας ανακοίνωσης».