Χάσικος και Αβέρωφ προωθούν τη μεταρρύθμιση της ΤΑ

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, το Υπουργείο Εσωτερικών, που προσδοκεί στη στήριξη των πολιτών για την εφαρμογή της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, πιστεύει ότι έχουν ωριμάσει τα πράγματα σε βαθμό που η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης να εφαρμοστεί μέσα από τα λιγότερα δυνατά εμπόδια και αντιδράσεις.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εκτιμά ότι η οικονομική κρίση θα συμβάλει ώστε να ληφθούν αποφάσεις που αναβάλλονταν λόγω πολιτικού κόστους και θα τερματιστεί η κατάσταση που αντί να υπηρετεί τον πολίτη εξυπηρετεί «τα βασίλεια», κατά την έκφρασή του.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών και του Προέδρου του ΔΗΣΥ έγιναν μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, με Βουλευτές και στελέχη του κόμματος του ΔΗΣΥ, που έχουν υπό την ευθύνη τους τον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπό τον Πρόεδρο του κόμματος στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Εσωτερικών.

Είναι γνωστό ότι το Υπουργείο Εσωτερικών καταβάλλει προσπάθεια σε συνεργασία με την Ένωση Δήμων και τα κόμματα να προωθήσει την αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να φθάσει στο σημείο στο οποίο ο δημότης, ο πολίτης, ο Κύπριος φορολογούμενος να απολαμβάνει τον καλύτερο ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Χάσικος πρόσθεσε ότι στο παρόν στάδιο το Υπουργείο Εσωτερικών, πέραν της μεικτής επιτροπής (Υπουργείο Εσωτερικών, Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και κομμάτων) που συζητά την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης διενεργεί κύκλο επαφών με τις ηγεσίες των κομμάτων.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι τα χρονικά περιθώρια εντός των οποίων πρέπει να προωθηθεί η αναδιοργάνωση είναι στενά και θα πρέπει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος συναντήσεων με τα κόμματα.

Πρόσθεσε πως όταν το Υπουργείο θα έχει τις πρώτες απόψεις και εισηγήσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης να ακολουθήσει δεύτερος κύκλος επαφών με τα κόμματα με στόχο να καταλήξει μέχρι το τέλος του Μάρτη που θα βρίσκονται ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών οι τελικές εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να μπορέσουμε να καταλήξουμε στην τελική πρόταση, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ερωτηθείς εάν οι απόψεις των κομμάτων θα μεταφερθούν προς συζήτηση ή και προς υιοθέτηση στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως σίγουρα οι θέσεις και απόψεις των κομμάτων σε ένα ζωτικό θέμα όπως είναι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα ληφθούν πάρα πολύ σοβαρά υπόψη.

Πρόσθεσε πως κατά τον ίδιο τρόπο και τα κόμματα θα λάβουν σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις του Υπουργείου και της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Ερωτηθείς εάν τα πράγματα έχουν ωριμάσει σε βαθμό που η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης να εφαρμοστεί μέσα από τα λιγότερα δυνατά εμπόδια και αντιδράσεις, ο κ. Χάσικος τόνισε ότι τα πράγματα έχουν ωριμάσει όσο ποτέ άλλοτε.

Επεξήγησε περαιτέρω ότι η αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης αφορά το σύνολο του κυπριακού λαού, αφού ο κάθε Κύπριος φορολογούμενος καλείται να καταβάλει φορολογία προκειμένου να λειτουργούν εύρυθμα οι δήμοι, οι κοινότητες και γενικά η τοπική αυτοδιοίκηση και πρόσθεσε πως το Υπουργείο Εσωτερικών και η Κυβέρνηση αναμένουν ότι οι Κύπριοι φορολογούμενοι θα αγκαλιάσουν με πολλή σοβαρότητα αυτή την προσπάθεια.

Τόνισε τέλος ότι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι θέμα των Δημάρχων ή των προέδρων των κοινοτήτων, αλλά όπως έχει εξελιχθεί θέμα του συνόλου του κυπριακού λαού.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση, η υπό τον ίδιο αντιπροσωπεία του κόμματος έτυχε πλήρους ενημέρωσης για τις μέχρι σήμερα μελέτες και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Νεοφύτου διατύπωσε τη θέση ότι η κρίση δίνει τη μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο, ώστε να διορθωθούν όσα θα έπρεπε να είχαν διορθωθεί από καιρό και αναβάλλονταν λόγω πολιτικού κόστους.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε βέβαιος ότι η μεταρρύθμιση στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πάρει σάρκα και οστά πολύ σύντομα με κυρίαρχο στοιχείο και προσανατολισμό το καλό των δημοτών και της κοινωνίας γενικότερα.

Είπε ακόμα ότι ο ΔΗΣΥ «θα σταθεί δίπλα στην Κυβέρνηση και τον Υπουργό Εσωτερικών για τις αλλαγές και τις τομές, για τη ρήξη με το χθες και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα υπηρετούν τον πολίτη και όχι τα βασίλεια».