Χάσικος: Δεν είναι δουλειά των Υπουργών ούτε της Κυβέρνησης, ούτε έχουμε κανένα λόγο στον τρόπο που οι επιχειρησιακοί διαχειρίζονται τις πυρκαγιές

Δεν είναι δουλειά των Υπουργών ή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μπαίνουν στο πεδίο και να σβήνουν τις πυρκαγιές. Αυτό, είναι δουλειά των αρμόδιων Υπηρεσιών

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος παρέστη την Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών, Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, με αντικείμενο τα μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης σε σχέση με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή Σολέας.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός Εσωτερικών προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τα ΜΜΕ: «Σήμερα, κληθήκαμε στη Βουλή όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί για θέματα αντιμετώπισης και κατάσβεσης πυρκαγιών. Έχω την άποψη ότι απαντήσαμε στα όσα ερωτήματα έχουν τεθεί από τους Βουλευτές αλλά και στα όσα έχουν γραφεί από τα ΜΜΕ. Η Κυβέρνηση έπραξε παν το δυνατό, με υπευθυνότητα, ώστε να υπάρξει η αναγκαία προετοιμασία αλλά και ο έλεγχος όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών.

Έγινε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, τον Μάιο, με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, οι οποίες κατέθεσαν τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους – πτητικά και επίγεια, αλλά και από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού. Δεν αρκεστήκαμε σε αυτό. Είχαν πραγματοποιηθεί και δύο ασκήσεις, μία επί χάρτου και μία στο πεδίο στα Λεύκαρα, με τη συμμετοχή δυνάμεων από Ισραήλ, Ελλάδα, Βρετανικές Βάσεις και βεβαίως των δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όταν, λοιπόν, τα ξένα πτητικά μέσα κλήθηκαν να συνδράμουν στις πυρκαγιές στη Σολέα, ερχόντουσαν σε γνώριμο πεδίο διότι είχε προηγηθεί αυτή η άσκηση. Υπήρξε προετοιμασία, ετοιμότητα και οργάνωση. Ήταν ξεκάθαρο ποιος έχει την ευθύνη της κατάσβεσης, όπως ακριβώς προβλέπεται και από τα υπηρεσιακά σχέδια.

Να πω, επίσης, ότι αντίθετα απ’ ό,τι λέχθηκε και γράφτηκε, αυτή δεν ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά. Στα Μέσανα το 2001, είχαν καεί 20 τ.χ., στον Κάμπο το 1988, 25 τ.χ., στον Πάνω Πύργο το 1998, 40 χ.μ και στη Βάβλα 52 τ.χ. Άρα, είχαμε πολλές άλλες μεγαλύτερες πυρκαγιές. Να προσθέσω ότι, δυστυχώς, είχαμε ένα νεκρό το 1997 και ακόμη έναν το 2006. Αυτά τα λέω προς αποκατάσταση της αλήθειας και τίποτε πέραν τούτου.

Σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο απεφάσισε ότι μόλις έχουμε στα χέρια μας τις εκθέσεις των διαφόρων Υπηρεσιών που συμμετείχαν ή είχαν ευθύνη στην κατάσβεση των πυρκαγιών και, ανεξαρτήτως του περιεχομένου αυτών των εκθέσεων, το Υπουργικό θα προχωρήσει στον διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής. Επίσης, το Υπουργικό θα διορίσει εμπειρογνώμονες για να διενεργήσουν μελέτη με εισηγήσεις σε σχέση με τα υφιστάμενα σχέδια αλλά και τις διαδικασίες που αφορούν κατασβέσεις πυρκαγιών, έτσι ώστε να έχουμε ουσιαστικά μια βελτιωμένη έκδοση επιχειρήσεων αλλά και διαδικασιών και να λειτουργήσουμε με έναν καλύτερο τρόπο, πιο αποτρεπτικό και πιο αποτελεσματικό στο μέλλον».

Ακολούθως και απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος φταίει για την παραπληροφόρηση, ο κ. Χάσικος είπε: «Τα σχέδια προβλέπουν μια πηγή πληροφόρησης. Όταν μετέβηκα στο κέντρο επιχειρήσεων είπα ότι οι δημοσιογράφοι έπρεπε να απομακρυνθούν. Ένας φέρει την ευθύνη της ενημέρωσης, είτε Υπουργός είτε κάποιος που ορίζεται από τη διυπουργική επιτροπή, για να γίνεται και σωστή ενημέρωση. Αυτό που ζήσαμε στην περίπτωση της Σολέας ήταν ένα αλαλούμ από διάφορους: απλούς πολίτες, κοινοτάρχες, υπαλλήλους Υπουργείων. Αυτό ήταν λάθος. Τα ΜΜΕ διαδραματίζουν ρόλο σε περίπτωση διαχείρισης μεγάλων κρίσεων και πρέπει να βοηθούν σε θέματα πληροφόρησης και ενδυνάμωσης του ηθικού. Δεν μπορεί κάποιος που επιχειρεί στο πεδίο να είναι ταυτόχρονα σε απευθείας μετάδοση και να κάνει δηλώσεις. Κανένας Υπουργός δεν αρνήθηκε να δώσει ενημέρωση. Όσες φορές με πήρατε στο τηλέφωνο, ανταποκρίθηκα».

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν υπηρεσιακές ευθύνες, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η δουλειά των Υπουργών και της Κυβέρνησης είναι να κάνουν την προετοιμασία, ώστε αυτοί που επιχειρούν να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα αναγκαία μέσα και το προσωπικό. Όταν μας ζήτησαν οι υπηρεσιακοί να τους ενισχύσουμε και με ξένα εναέρια μέσα, το πράξαμε πάραυτα και είχαμε άμεση ανταπόκριση. Τα ξένα μέσα ήρθαν σε χρόνο ρεκόρ.

Υπήρχε και δήλωση βοήθειας και από τη Ρωσία. Αλλά, δεν είναι δουλειά των Υπουργών ή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μπαίνουν στο πεδίο και να σβήνουν τις πυρκαγιές. Αυτό, είναι δουλειά των αρμόδιων Υπηρεσιών».