Χάσικος για ΟΕΔΑ: Θα διαβάσω την γνωμάτευση, όταν την πάρω, και ανάλογα θα τοποθετηθώ

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την Μονάδα Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) στην Κόσιη

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, κληθείς σήμερα  να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Ο Φιλελεύθερος’, σε σχέση με γνωμάτευση του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων ότι το συμβόλαιο του ΟΕΔΑ στην Κόσιη συνιστά κρατική ενίσχυση, είπε:

«Δεν έχω δει τη γνωμάτευση. Οι πληροφορίες μου προέρχονται μέσα από το δημοσίευμα του Φιλελεύθερου. Αυτή η Αρχή, είναι θεσμικό όργανο και είναι απόλυτα σεβαστή. Θα διαβάσω την γνωμάτευση, όταν την πάρω, και ανάλογα θα τοποθετηθώ. Όταν ανέλαβα το Υπουργείο, αυτό το σκανδαλώδες και ετεροβαρές συμβόλαιο υπήρχε ήδη. Διέταξα έρευνα και μέσα από την έρευνα φάνηκε όντως, ότι το συμβόλαιο ήταν σκανδαλώδες και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Καλέσαμε τον εργολάβο σε επαναδιαπραγμάτευση. Υπήρξε μια κατάληξη, από 75 ευρώ χρέωση ανά τόνο στα 39 περίπου ευρώ ανά τόνο. Είχαμε μια διαφωνία με το Γενικό Ελεγκτή. Αποστείλαμε τη συμφωνία στην οποίαν είχαμε καταλήξει στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ). Σήμερα, πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ ότι σύμφωνα με τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων υφίσταται θέμα κρατικής ενίσχυσης. Όλα αυτά είναι απόλυτα σεβαστά από εμάς.

Από την άλλη, όμως, η τυπολατρία, οι γνωματεύσεις και τα διαδικαστικά, πού θα μας οδηγήσουν; Ο κόσμος θα εξακολουθήσει να πληρώνει με τις σημερινές τιμές του συμβολαίου, μέχρις ότου υπάρξει κατάληξη αν θα πάει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλεγχο και πότε θα αποφασίσει η Επιτροπή; Υπάρχει ακόμα ένα θέμα σε σχέση με τον Κοτσιάτη ο οποίος έχει γεμίσει. Εμείς, μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση, υποχρεώσαμε τον εργολάβο να πάρει και ένα μέρος των σκουπιδιών του Κοτσιάτη. Θα υπάρξουν προβλήματα με αυτήν την ανατροπή. Εύχομαι να βρούμε τον τρόπο να τα ξεπεράσουμε» .