Χάσικος: Ήταν αποψή μου η αναβολή των εκλογών αλλά θα ήταν άκομψο να γίνει τώρα

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την πιθανότητα αναβολής των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, κληθείς σήμερα από δημοσιογράφους να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχουν σκέψεις για αναβολή των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του ερχόμενου Δεκεμβρίου, απάντησε ως ακολούθως:

«Ήταν η άποψη μου ότι, μπροστά σε δύο μεγάλα θέματα που έχουμε να διαχειριστούμε, το ένα είναι το Κυπριακό και το άλλο η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρέπει να φροντίσουμε να κρατήσουμε ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο. Η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι κάτι το απλό. Είναι απολύτως αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το νοικοκύρεμά της. Είχα λοιπόν την άποψη ότι θα ήταν καλό να αναβληθούν αυτές οι εκλογές, ώστε να διαχειριστούμε το Κυπριακό μέσα σε ένα κλίμα και πνεύμα ενότητας και όχι με ένα σμπαραλιασμένο εσωτερικό μέτωπο όπως συνήθως γίνεται μετά τις εκλογές. Επίσης, οι υφιστάμενοι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εφαρμόσουν τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα ψηφίσει η Βουλή. Φαίνεται ότι αυτή η πρόταση δεν εισακούστηκε. Εν τω μεταξύ, τα κόμματα έχουν προχωρήσει στις δικές τους διεργασίες, έχουν επιλέξει υποψηφίους, κλπ. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι πλέον δουλειά του Υπουργού Εσωτερικών και της Κυβέρνησης να πουν στα κόμματα ‘σταματάτε’, ‘μην κάνετε εκλογές’.

Εάν οι ίδιοι, τα κόμματα, νιώθουν ότι θα ήταν ορθότερο να αναβληθούν οι εκλογές, αυτό είναι στο χέρι τους. Η Βουλή μπορεί, αν το επιθυμεί, να πάρει μια απόφαση αυτής της μορφής για αναβολή των εκλογών».

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Κυβέρνηση θα επανέλθει με δική της πρωτοβουλία επί του θέματος, για αναβολή δηλαδή των εκλογών, ο κ. Χάσικος είπε:

«Νομίζω ότι θα ήταν άκομψο, για να μην πω προσβλητικό, απέναντι στα κόμματα, όταν ήδη έχουν δρομολογήσει τις δικές τους διαδικασίες, επιλέξει υποψηφίους και κάποιοι εξ αυτών έχουν ξεκινήσει την προεκλογική τους εκστρατεία, να πάμε εμείς να τους πούμε ‘σταματάτε’. Δεν είναι καλό ούτε σωστό για τα κόμματα, αλλά ούτε και για την ίδια τη δημοκρατία».