Χάρις Αλεξίου και Παναγιώτης Γιαννάκης είπαν «όχι» στον ΣΥΡΙΖΑ…

Κανείς δεν είχε διάθεση για πανηγυρισμούς χθες το βράδυ στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ισχυρό σοκ από την υπόθεση της Μυρσίνης Λοίζου, που εξέθεσε το επιτελείο του πρωθυπουργού και έδωσε βαρύ πλήγμα στο περίφημο ηθικό πλεονέκτημα, υπήρχε ακόμα στην ατμόσφαιρα της συνεδρίασης. Και η ανακοίνωση άλλων 10 ονομάτων που θα στελεχώσουν την λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών, ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα τελείως άγνωστοι, δεν στάθηκε ικανή για να αλλάξει το κλίμα.

Άλλωστε με εξαίρεση τον Πέτρο Κόκκαλη, η υποψηφιότητα του οποίου είχε ήδη προαναγγελθεί, τα ονόματα δεν φάνηκαν να εντυπωσιάζουν κανέναν. Ούτε η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου, ούτε η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ούτε τα άλλα ονόματα των αθλητών, ακτιβιστών και συνδικαλιστών που ανακοινώθηκαν, συνιστούν «βαριά χαρτιά», που θα δώσουν ώθηση στον συνδυασμό.

Ακόμα χειρότερα, ενισχύουν την εντύπωση που προκάλεσε το πρώτο κύμα των υποψηφίων, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει απλώς ονόματα, χωρίς απαραίτητα σημαντικά βιογραφικά, ενώ ο «πάγκος» όπως θα λέγαμε στην ποδοσφαιρική διάλεκτο, δείχνει να στερεύει.

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από την ανακοίνωση των άλλων 10 ονομάτων της λίστας των υποψηφίων ευρωβουλευτών, αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον των media ήταν οι αρνήσεις ορισμένων προσωπικοτήτων που βολιδοσκοπήθηκαν και στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε πολλά. Όχι είπε και ο Παναγιώτης Γιαννάκης, σημειώνοντας ότι μετέχει μόνο σε αθλητικά δρώμενα, την πρόταση αρνήθηκε και η Χάρις Αλεξίου -ενδεχομένως γιατί εκτέθηκε και εκείνη προσωπικά με την υπόθεση της Μυρσίνης Λοίζου, αφού ήταν μάρτυρας υπεράσπισης στο δικαστήριο για την παράνομη σύνταξη που εισέπραττε επί χρόνια η κόρη του Μάνου Λοίζου- όχι είπε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διευκρινίζοντας ότι έχει αποχωρήσει από την πολιτική.

Το επόμενο κύμα υποψηφίων που θα ανακοινωθεί, θεωρείται πολύ πιθανό να περιλαμβάνει και την ομάδα των «προθύμων» της κεντροαριστεράς, που προσχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι η περίπτωση της Μαρίας Ρεπούση η του Σπύρου Δανέλλη. Αν υπάρχει μια εξήγηση για την καθυστέρηση είναι κατ αρχήν οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν, αφού θα πιστοποιηθεί έτσι με τρόπο πανηγυρικό, οτι η περίφημη διεύρυνση δεν γίνεται χωρίς «αντίτιμο». Μάλιστα όλοι θα θυμηθούν τις παλαιότερες δηλώσεις, για παράδειγμα, του Σπύρου Δανέλλη, ότι δεν θα πολιτευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και η στήριξή του στην κυβέρνηση είναι ανιδιοτελής.

Ενώ η παρουσία στην ίδια λίστα και της Έλενας Κουντουρά, θα τροφοδοτήσει με επιχειρήματα εκείνους που ασκούν σκληρή κριτική και επιμένουν ότι η όλη υπόθεση της διεύρυνσης του κυβερνόντος κόμματος, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κυνικό πάρε-δώσε.

Δώσε την ψήφο σου και πάρε υπουργείο, η μια θέση στην λίστα.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο ενδεχόμενο. Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των υποψηφίων, μπορεί να κρύβει και την αμφιθυμία του πρωθυπουργού για τον χρόνο των εθνικών εκλογών, και συνεπώς της κατανομής των υποψηφίων στις διάφορες λίστες, καθώς όλοι οι συνομιλητές του επιμένουν, ότι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο του εκλογικού αιφνιδιασμού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα και αν το ενδεχόμενο του αιφνιδιασμού διαψευστεί από τις εξελίξεις, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν-στις κατ ιδιαν κουβέντες τους με τους δημοσιογράφους- ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών δεν θα κριθεί από τα ονόματα που θα συγκροτήσουν τη λίστα του ψηφοδελτίου. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι κάλπες που θα στηθούν τον Μάιο, θα είναι σαν εθνικές εκλογές πριν από τις εκλογές, και ότι ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας που έχει προσδώσει στην αναμέτρηση η αξιωματική αντιπολίτευση, θα χρωματίσει και την πρόθεση ψήφου των ψηφοφόρων. Και οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Το αντίθετο.