Χάρης Γεωργιάδης:”Ο Νίκος Αναστασιάδης, είναι ο ηγέτης που χρειάζεται η Κύπρος”

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, ένας νέος άνθρωπος με όραμα και διάθεση να υπηρετήσει την πατρίδα του, εξηγεί τους λόγους που ο Νίκος Αναστασιάδης, είναι η καταλληλότερη επιλογή για την Προεδρεία. Σχολιάζει χωρίς περιστροφές τις προκλητικές κινήσεις της απερχόμενης κυβέρνησης και διαχωρίζει τους θεσμούς από τη πολιτική.

Είστε ένα ανερχόμενο πολιτικό αστέρι. Η ερώτηση που προκύπτει είναι, αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Αναστασιάδης, υπάρχει περίπτωση να σας δούμε σε κυβερνητικό σχήμα;

Δε νομίζω, αλλά είναι ένα ζήτημα που δεν έχει συζητηθεί. Εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει τις επιλογές του, εάν κι εφ’ όσων εκλεγεί. Ουσιαστικά όμως, είναι ένα θέμα, που δεν απασχολεί κανένα μας αυτή τη στιγμή. Ποιος από εμάς θα μεταπηδήσει στη κυβέρνηση, ποιος θα παραμείνει στο κόμμα, ποιος θα παραμείνει στη βουλή. Η προσπάθεια μας επικεντρώνεται στην εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη. Οι δικές του αποφάσεις είναι, που θα καθορίσουν την σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.

Ως εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, πως σχολιάζετε τον πρόσφατο διορισμό του Σπύρου Σταυρινάκη, ως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, 15 μόλις μέρες πριν την αποχώρηση του Δημήτρη Χριστόφια από τη διακυβέρνηση;

Είναι μια πρωτοφανής πράξη, η οποία ξεφεύγει από κάθε πλαίσιο πολιτικής αρχής, που να είναι αποδεκτή στους πολίτες και την κοινωνία. Πρόκειται για μια θέση, που παρέμενε κενή για μισό αιώνα. Να επιλέγουν να την πληρώσουν, δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές, αποτελεί πρόκληση. Εγείρει ασφαλώς και ζήτημα Συνταγματικότητας. Συνεπώς αυτά που μπορώ να επαναλάβω, είναι τα όσα ο ίδιος ο υποψήφιος Πρόεδρος δήλωσε. Μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και Συνταγματικότητας, θα επανεξεταστεί το ζήτημα με στόχο την αποκατάσταση της τάξης. Αλλά, δυστυχώς αυτός ο διορισμός αποτυπώνει τις πραγματικές έννοιες του ΑΚΕΛ και της απερχόμενης κυβέρνησης. Να προλάβουν μέχρι την τελευταία στιγμή, να διορίσουν όσους μπορούν. Να προλάβουν να δεσμεύσουν  τον τόπο με όσες συμβάσεις ή συμβόλαια μπορούν, αδιαφορώντας για ζητήματα διαφάνειας ή διασφάλισης και μεγιστοποίησης του δημοσίου συμφέροντος.

Πιστεύετε ότι ο κ. Αναστασιάδης, θα είναι ένας Πρόεδρος, που θα κυβερνήσει αξιοκρατικά και δημοκρατικά;

Είμαι βέβαιος. Είναι απαίτηση της κοινωνίας, οι συμπολίτες μα ς θέλουν και απαιτούν απ’ όλους να βελτιώσουν τα πράγματα. Να διορθώσουν τακτικές του παρελθόντος και όχι να τις επαναλαμβάνουν. Αυτή είναι η δέσμευση του Νίκου Αναστασιάδη. Ότι θα λειτουργήσει σαν ένας Πρόεδρος, που θέτει το καλό του συνόλου, πάνω από το κομματικό, ότι θα επιλέγει τους άριστους για κάθε θέση, την οποία ο ίδιος θα έχει την αρμοδιότητα να διορίζει. Και ότι γενικότερα θα προσπαθήσει με συγκεκριμένους τρόπους, που ο ίδιος έχει περιγράψει, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, προς τους θεσμούς του κράτους, της πολιτείας και της πολιτικής.

Ποια είναι η άποψη σας για τον κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος δηλώνει, κομμουνιστής και φιλολαϊκός;

Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Φιλολαϊκός και φιλεργατικός στα λόγια. Αλλά επί ημερών του, η ανεργία έχει φτάσει σε επίπεδα αδιανόητα για την Κύπρο. Επί ημερών τους -δεν θέλω να το προσωποποιήσω μόνο στον Πρόεδρο, δεδομένου ότι αυτή είναι μια τακτική που έχει εφαρμόσει το ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια- η Κύπρος έχει οδηγηθεί στο απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο και αυτό πλήττει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες στα λόγια αποτελούν την έγνοια του απερχόμενου Προέδρου και του κόμματος του. Όσον αφορά τις δημόσιες δηλώσεις-θέσεις, ότι ήταν και παραμένει ένας υπερήφανος κομμουνιστής, δεν θα είχα πρόβλημα εάν επαναλάμβανε αυτές τις τοποθετήσεις στις κομματικές συγκεντρώσεις του ΑΚΕΛ. Όταν όμως προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις, για παράδειγμα, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπροστά στο σύνολο της Ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας, αυτό νομίζω καταδεικνύει την απόσταση που χωρίζει τον απερχόμενο Πρόεδρο από τα κυρίαρχα Ευρωπαϊκά πολιτικά ρεύματα. Πόσο εκτός εποχής ήταν και παραμένει.

Σε λίγο καιρό η θέση του Προέδρου του κόμματος θα χηρέψει. Είτε εκλεγεί, είτε όχι ο κ. Αναστασιάδης. Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για την ηγεσία;

Είναι γεγονός πως ο Νίκος Αναστασιάδης, έχει δηλώσει, πως αυτή είναι η τελευταία του θητεία στην ηγεσία του κόμματος. Είτε εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε όχι. Εμείς ασφαλώς, είμαστε βέβαιοι και αισιόδοξοι, πως θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτό θα σηματοδοτήσει τη μετάβαση του Δημοκρατικού Συναγερμού, σε μια νέα εποχή. Δεν είναι ζήτημα να αναφερθώ τώρα σε πρόσωπα, επειδή τέτοιες αναφορές θα ήταν πρόωρες. Η προσπάθεια όλων των στελεχών και των μελών της ηγετικής πυραμίδας εστιάζεται στην μεγάλη πρόκληση  που έχουμε, να επιβεβαιώσουμε την προοπτική να επανέλθει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, μαζί με τους πολιτικούς του συνεργάτες στο Δημοκρατικό Κόμμα και άλλους, στην κυβέρνηση με την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη. Όχι για να πανηγυρίσουμε μια κομματική επιτυχία, αλλά για να αναλάβουμε τη μεγάλη ευθύνη να ξεκινήσουμε την πορεία διόρθωσης της πατρίδας μας. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, η κύρια δύναμη της συμπολίτευσης, θα έχει ένα καθοριστικό ρόλο και μεγάλες θα είναι οι ευθύνες της νέας ηγεσίας. Τις συζητήσεις για τα πρόσωπα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα τις διεξαγάγει εν καιρώ, όταν έρθει η ώρα και όπως προβλέπει το καταστατικό.

Αυτή τη στιγμή το σύνολο του Κυπριακού λαού ζητά δικαιοσύνη για την οικονομική καταστροφή που έφεραν οι σημερινοί κρατούντες τον τόπο. Ζητά να τιμωρηθούν οι ένοχοι, είτε αυτοί λέγονται τραπεζίτες, είτε πολιτικοί, που κυβερνούσαν τα τελευταία χρόνια. Ποια είναι η δική σας θέση;

Πρώτα απ’ όλα αυτό, που πρέπει να διασφαλίσουμε, είναι η διόρθωση. Αυτή είναι η κύρια αρχή, έγνοια και απαίτηση των συμπολιτών μας και αυτό είναι που θα πρέπει να διασφαλίσει η νέα κυβέρνηση. Την διόρθωση, την δημιουργία προϋποθέσεων για  ανάκαμψη και ανάπτυξη. Βεβαίως μέσα σε αυτά τα πλαίσια εκεί που υπάρχουν ευθύνες και όχι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές, τότε τα συντεταγμένα όργανα, οι θεσμοί του κράτους, που έχουν αυτή την αρμοδιότητα, θα πρέπει να επιτελέσουν το καθήκον τους. Είτε αυτό αφορά στελέχη της κυβέρνησης, δημόσιες υπηρεσίες, τραπεζικό τομέα, ή όπου αλλού αυτές εντοπίζονται. Αλλά, είμαστε μια ώριμη Δημοκρατία, υπάρχουν θεσμοί και διακριτοί ρόλοι σε αυτή και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η πολιτική δέσμευση είναι ξεκάθαρη. Αλλά, πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς, που έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα να αναζητήσουν και να αποδώσουν ευθύνες αυτού του είδους.

Το προεκλογικό σας σλόγκαν τονίζει «Η κρίση θέλει ηγέτη». Πιστεύετε ότι ο κ. Αναστασιάδης παραλαμβάνοντας της Προεδρεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα καταφέρει να βγάλει από το αδιέξοδο και την κρίση, που έχει περιέλθει την Κύπρο;

Ναι αυτό το πιστεύω. Και είναι ακριβώς αυτού τους είδους η ηγεσία, που χρειάζεται η Κύπρος. Την ηγεσία, που ο Νίκος Αναστασιάδης έχει αποδείξει στο παρελθόν, ότι μπορεί να προσφέρει. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα. Η νέα κυβέρνηση, θα παραλάβει άδεια ταμεία, ανύπαρκτα διαπραγματευτικά περιθώρια και πολύ μειωμένη αξιοπιστία στον Ευρωπαϊκό και Διεθνή χώρο. Θα είναι συνεπώς μια τεράστια προσπάθεια κάτω από αφόρητη πίεση του χρόνου, να σταθεροποιήσουμε πρώτα την κατάσταση και να την θέσουμε σε μια πορεία διόρθωσης στη συνέχεια. Θα χρειάζεται πολιτική ηγεσία με την πραγματική έννοια  της λέξης. Και είναι αυτό ακριβώς, που πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει η υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη.

Ποιες είναι οι σχέσεις σας με την εκκλησία ως κόμμα και ποιες πιστεύετε ότι θα είναι εάν κι εφ’ όσων ο κ. Αναστασιάδης εκλεγεί;

Υπάρχει μια σχέση σεβασμού. Αλλά από την άλλη, πρέπει να αναγνωρίσουμε ζούμε σ’ ένα κοσμικό κράτος . Διαφορετικός είναι ο ρόλος της εκκλησίας και διαφορετικός είναι ο ρόλος της πολιτείας και των κομμάτων. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει μια σχέση απόλυτου σεβασμού στον πολύ σημαντικό ρόλο, που η εκκλησία, έχει να επιτελέσει.

ΒΙΚΥ ΣΑΡΤΖΗ

httpv://www.youtube.com/watch?v=AuNdKJ7njcU