Χάνουν $170 δισ. οι τρεις μεγαλύτερες μετοχές των αναδυόμενων αγορών

Ο μήνας Μάιος αποδεικνύεται ιδιαίτερα επίπονος για τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών καθώς τρεις από τις αγαπημένες τους μετοχές δέχονται ισχυρό πλήγμα λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας.

Η Tencent Holdings Ltd., η Alibaba Group Holding Ltd., και η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., είναι οι τρεις μεγαλύτερες μετοχές του δείκτη MSCI Emerging Markets Index. Ωστόσο μόνο αυτόν τον μήνα έχασαν 170 δισ. δολάρια από τη συνδυασμένη τους αξία.

Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από την κεφαλαιοποίηση της HSBC Holdings Plc ή της Kweichow Moutai Co., που είναι η ποτοποιία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο.
Η πτώση των μετοχών αυτών είναι απότοκος της διένεξης Ουάσινγκτον – Πεκίνου, και της μετατροπής του εμπορικού πολέμου σε τεχνολογικό.

Η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να μπλοκάρει τις εταιρείες παρακολούθησης/ εποπτείας βίντεο από την αμερικανική αγορά. Ηδη έχει βάλει στη μαύρη λίστα τη Huawei Technologies Co.

Η μετοχή της TSMC έπεσε σήμερα κατά 3,4%. Είναι η μεγαλύτερη πτώση από τις 4 Ιανουαρίου και οφείλεται στις ανησυχίες των επενδυτών ότι η εταιρεία θα χάσει πωλήσεις μετά την ανακοίνωση της εταιρείας κατασκευής τσιπ ARM ότι θα συμμορφωθεί με την αμερικανική εντολή να σταματήσει να προμηθεύει τη Huawei. Η Tencent υποχώρησε σχεδόν 4% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Ιανουαρίου ενώ ο δείκτης ΜSCI Emerging Markets χάνει 8,4% αυτόν τον μήνα.