Χάκερ έκλεψε από εταιρεία $610 εκατομμύρια..! Τώρα θέλουν να τον προσλάβουν

Περίπου μια εβδομάδα μετά από την μεγαλύτερη, ίσως, ληστεία στην ιστορία της λεγόμενης αποκεντρωμένης χρηματοδότησης – αφού χάκερ κατάφερε να αποσπάσει 610 εκατομμύρια δολάρια από την PolyNetwork – η εταιρεία προσφέρει στο δράστη … μια θέση εργασίας.

Ο χάκερ αμέσως μετά την επίθεση εναντίον της πλατφόρμας PolyNetwork, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν ψηφιακά μερίδια όπως κρυπτονομίσματα σε πολλαπλά blockchains, υποστήριξε πως αυτή έγινε στα πλαίσια του «hacking for good». Ο ίδιος έχει μάλιστα, υποσχεθεί να επιστρέψει τα χρήματα αυτά. Μέχρι στιγμής έχει παραδώσει περίπου τα μισά.

Η εταιρεία από την πλευρά της, χαρακτήρισε τον χάκερ «Mr. White Hat», όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει «ηθικούς» χάκερς. Είναι εκείνοι που βρίσκουν τρωτά σημεία στα δίκτυα υπολογιστών και στη συνέχεια επικοινωνούν με εταιρείες και οργανισμούς προκειμένου να τα διορθώσουν. Την περασμένη Τρίτη, μάλιστα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, η PolyNetwork προσέφερε στον White Hat τη θέση του «επικεφαλής συμβούλου ασφαλείας» της εταιρείας.

Στο μεταξύ, όμως, συνεχίζονται οι προσπάθειές της προκειμένου να πάρει πίσω όλα τα χρήματα των πελατών της. Ο χάκερ, αφού επέστρεψε τα μισά περιουσιακά στοιχεία του δικτύου, στη συνέχεια κατέθεσε τα υπόλοιπα – περίπου 235 εκατομμύρια δολάρια – σε έναν κοινό λογαριασμό που προστατεύεται από δύο κλειδιά τα οποία και χρειάζονται για να ξεκλειδώσουν τα κεφάλαια. Το ένα από αυτά δόθηκε στην PolyNetwork ενώ ο χάκερ ακόμη και σήμερα διατηρεί το δεύτερο κλειδί στην κατοχή του. Η εταιρεία απευθύνει έκκληση στον White Hat να παραδώσει το κλειδί, ώστε να καταστεί δυνατή η πρόσβαση στα κεφάλαια.

«Η προσφορά για τη θέση εργασίας από την PolyNetwork φανερώνει την προσπάθεια που καταβάλει προκειμένου να πείσει το χάκερ να πράξει το σωστό. Να επιστρέψει δηλαδή, και τα υπόλοιπα χρήματα το συντομότερο δυνατό, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επανεκκίνησης της επιχείρησής», δήλωσε ο Gurvais Grigg, επικεφαλής τεχνολογίας της Chainalysis. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, πως η ταυτότητα του χάκερ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, ούτε όμως, είναι σαφές εάν πίσω από τον Mr. White Hat κρύβεται ένα άτομο ή μια ολόκληρη ομάδα.

Οι DeFi εφαρμογές και … οι κυβερνοεπιθέσεις
Οι DeFi εφαρμογές – που επιτρέπουν στους χρήστες να δανείζουν, να δανείζονται και να ανταλλάσσουν νομίσματα χωρίς να χρησιμοποιούν μεσάζοντες – γίνονται από τους πλέον συχνούς στόχους επιθέσεων επιτήδειων χάκερς το τελευταίο διάστημα καθώς αποκτούν ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα. Περίπου 156 εκατομμύρια δολάρια έχουν κλαπεί τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, ξεπερνώντας τα 129 εκατομμύρια δολάρια που είχαν αποσπαστεί από τέτοιες επιθέσεις όλο το 2020, σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας κρυπτογράφησης CipherTrace Inc.