Φ. Φωτίου: Κύπρος – η μόνη χώρα της ΕΕ εκτός συνεταιρισμού για την ειρήνη

Ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου ενημέρωσε σήμερα τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Μάθιου Κιντ για την πρόθεση της Κυβέρνησης να υποβάλει αίτηση για ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», επισημαίνοντας ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα κράτος μέλος της ΕΕ που δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό ή δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Όπως είπε ο κ. Φωτίου, ιδιαίτερα λόγω της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής της θέσης, η Κύπρος έχει πολλά να προσφέρει εντασσόμενη στον Συνεταιρισμό αυτό. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ένταξη της Κύπρου σε αυτό το πρόγραμμα θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ τόσο σε θεσμικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Επίσης, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στο ζήτημα που αφορά την προστασία και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, καθώς και στις συνεχείς απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι πολύ καλές και εποικοδομητικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η συνεργασία τους στον τομέα ασφάλειας και άμυνας, και συζητήθηκε η οικονομική κατάσταση που επηρεάζει την Κύπρο αυτή την περίοδο και οι εντατικές προσπάθειες της Κυβέρνησης να εξέλθει από την κρίση.

Συζητήθηκε, επίσης, η συνεργασία των δύο χωρών στα πλαίσια του σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» που αφορά την αντιμετώπιση κρίσεων και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Κύπριους υπηκόους και υπηκόους τρίτων χωρών, σε περίπτωση ένοπλων συγκρούσεων και φυσικών καταστροφών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Φωτίου και ο κ. Κιντ αναφέρθηκαν, επίσης, στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στην κατάσταση στη Συρία.