Φ.Φωτίου: Αν η Άγκυρα θέλει λύση, να εγκαταλείψει τις πειρατικές πρακτικές της

Η Κυβέρνηση, μέσα από συντονισμένες προσπάθειες, προωθεί την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για άρση των τετελεσμένων της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας και εξεύρεση λύσης υπό προϋποθέσεις, έτσι που να επιτυγχάνονται οι πρόνοιες των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών που προβλέπονται από το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο αλλά και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου.

Σε ομιλία στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κυριάκου Κυριάκου στο χωριό Συκόπετρα, ο κ. Φωτίου είπε ότι η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη και λειτουργική για να διασφαλίζει το περί δικαίου αίσθημα του λαού μας και να τον απαλλάσσει από ανησυχίες αλλά και τη δυσπιστία που με το πέρασμα των χρόνων, αυξάνεται και επαπειλεί τον όποιο διάλογο μεταξύ των πλευρών.

“Αναζητούμε τη μέθοδο εκείνη, που θα πείσει την Τουρκία να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις, χωρίς τη δημιουργία επιπλέον έντασης στην ήδη φορτισμένη και βεβαρημένη περιοχή μας. Χωρίς τις καθημερινές απειλές που εκτοξεύονται για να πιέσουν ένα ανεξάρτητο κράτος, μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εγκαταλείψει αυτονόητα κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ του, που θωρακίζονται από διεθνείς συμβάσεις”, σημείωσε ο Υπουργός.

Εξέφρασε ακόμη τη βούληση της ε/κ πλευράς για εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας μας προς όφελος του λαού μας, για ανάπτυξη και προοπτική για τις επερχόμενες γενιές.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι αν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί ουσιαστική λύση του κυπριακού προβλήματος, “πρέπει να εγκαταλείψει τις πειρατικές πρακτικές της και να επικεντρωθεί στην εφαρμογή του διεθνούς Δίκαιου, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή της πορεία και δίνοντας μοναδική ευκαιρία επανένωσης της πατρίδας μας”.

Ο Υπουργός είπε ότι καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας, “είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή των κινδύνων που απεργάζονται στην πατρίδα μας, οι εχθροί της ελευθερίας”, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η μόνη οδός και πορεία που μας απομένει και την οποία χάραξαν με το αίμα της θυσίας τους οι μάρτυρες και ήρωες του αγώνα μας.

“Αυτή την αιμάτινη πορεία διέγραψε με τη θυσία του και ο τιμώμενος σήμερα ήρωας Κυριάκος Κυριάκου, του οποίου αποκαλύπτουμε την προτομή, η οποία θα αποτελεί συνεχή υπόμνηση της υποθήκης για την ακολουθητέα εθνική πορεία. Η προτομή του Κυριάκου, από σήμερα, θα αποτελεί πυξίδα που πάντα θα δείχνει το εθνικό μας χρέος έναντι των ηρωικών νεκρών μας”, κατέληξε.