Φύγαμε από την ‘κόκκινη ζώνη’ χρεοκοπίας χάριν και στις προσωπικές προσπάθειες του Προέδρου

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος,κατά τα εγκαίνια απόψε της κοινοτικής βιβλιοθήκης, του κοινοτικού ιατρείου και του υπαίθριου αμφιθεάτρου της Κοινότητας Κολοσσίου. δήλωσε ότι αποφύγαμε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, φύγαμε από την “κόκκινη ζώνη”, χάριν στις προσπάθειες προσωπικά του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης στο σύνολό της,   κάνοντας αναφορά σε νέα εντατική πρωτοβουλία προσπαθειών λύσης του Κυπριακού.

Όταν ανήλθαν στην εξουσία, είπε, παρέλαβαν ένα κράτος ουσιαστικά σε κατάσταση πτώχευσης, με άδεια ταμεία. “Εντούτοις, χάριν στις προσπάθειες που καταβάλλει προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και, μαζί του, το σύνολο της Κυβέρνησης, αποφύγαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας, φύγαμε αν θέλετε από την ‘κόκκινη ζώνη’, νοικοκυρεύουμε το κράτος και την οικονομία ευρύτερα, αποκαθιστώντας, σταδιακά, την εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής και το κύρος της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου προσέλκυσης ξένων επενδύσεων”.

Κορυφαία προτεραιότητά μας και στόχος είναι η ευημερία των πολιτών, ανέφερε λέγοντας ότι γι’ αυτό και δεν θα σταματήσουν οι σχεδιασμοί και ο προγραμματισμός νέων έργων σε Δήμους και Κοινότητες, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίησή τους όταν η οικονομική κατάσταση το επιτρέψει.

Όμως, πρόσθεσε, πρέπει να έχουμε πάντα κατά νουν ότι η άλλη κορυφαία προτεραιότητα μας, πέραν της οικονομικής ανόρθωσης του τόπου, είναι η οριστική επίλυση του Κυπριακού, κάτι που επίσης θα συμβάλει θετικά και στις προσπάθειες επανεκκίνησης της οικονομίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, έχει ήδη αναλάβει μια νέα εντατική πρωτοβουλία προώθησης των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΟΗΕ, με στόχο την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

“Δεν έχουμε το δικαίωμα μιας νέας αποτυχίας. Γι’ αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση για την Κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, είναι η επιβεβαίωση της βάσης και της μεθοδολογίας των συνομιλιών, καθώς και η κατάλληλη, πλήρης και σωστή προετοιμασία”.

Αναφερόμενος στο έργο ο Σωκράτης Χάσικος είπε ότι η δαπάνη του ανήλθε συνολικά στις €207.000 συν Φ.Π.Α. και έχει συγχρηματοδοτηθεί από πιστώσεις του Προϋπολογισμού της Επαρχιακής Διοίκησης κατά 70% και από πόρους του Κοινοτικού Συμβουλίου κατά 30%.

Με την παράδοση του έργου, που συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής, η Κοινότητα αποκτά την απαραίτητη υποδομή για την προαγωγή της δημιουργικής δραστηριότητας των κατοίκων της, ιδιαίτερα των νέων, και την αναβάθμιση της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής, πρόσθεσε.

Στρατηγικός στόχος της Κυβέρνησης, συνέχισε, όπως προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, είναι η δημιουργία βιώσιμων κοινοτήτων μέσα από ένα επικαιροποιημένο αναπτυξιακό σχεδιασμό και μια πολιτική ισόρροπης περιφερειακής και αγροτικής ανάπτυξης για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων, ώστε να παραμείνουν σε αυτές και για οικονομική και γεωγραφική συνοχή. Βασικοί εταίροι σε αυτή την προσπάθεια είναι οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.