Φόρο τιμής στα θύματα του Νιούταουν θα αποτίσουν οι Αμερικανοί

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των  θυμάτων της τραγωδίας στο Νιούταουν του Κονέκτικατ, θα τηρήσουν σήμερα εκατομμύρια αμερικανοί σε όλη τη χώρα.  Ο κυβερνήτης της πολιτείας Ντάνελ Μαλόι κάλεσε τους αμερικανούς να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή σήμερα, μία εβδομάδα μετά την επίθεση του 20χρονου Άνταμ Λάνζα στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 20 παιδιών και 6 ενηλίκων.

Οι κυβερνήτες και άλλων πολιτειών, όπως το Μέιν και το Μίσιγκαν, θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μαλόι, χτυπώντας τα κουδούνια όλων των σχολείων. Η καμπάνα του καθεδρικού ναού της Ουάσιγκτον θα χτυπήσει 28 φορές σήμερα, την ίδια ακριβώς ώρα.

«Έχουμε την ηθική υποχρέωση να σταθούμε στο πλευρό των θυμάτων της βίας των όπλων και να συνεργαστούμε για να την σταματήσουμε» τόνισε ο αιδεσιμότατος Γκάρι Χολ. «Πρέπει να βρούμε το θάρρος να αναλάβουμε δράση ώστε η φονική βία της Παρασκευής να μην επαναληφθεί» πρόσθεσε.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο Nasdaq ανακοίνωσε πως θα τηρήσει επίσης ενός λεπτού σιγή.

Την ίδια ώρα η Εθνική Ένωση ‘Οπλων (NRA) θα αρχίσει εκστρατεία στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για να συμμετάσχει στη δημόσια συζήτηση για τον έλεγχο των όπλων. Οι νόμοι περί οπλοκατοχής είναι αμφιλεγόμενοι στις ΗΠΑ, μια χώρα με ισχυρή κουλτούρα όπλων όπου εκατοντάδες εκατομμύρια όπλα βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών.

Περίπου 11.100 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους το 2011 σε επεισόδια με όπλα, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αυτοκτονίες, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.

Η NRA σχολίασε την τραγωδία στο Νιούταουν τέσσερις ημέρες μετά με ανακοίνωση της στην οποία τονίζει πως είναι «έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

Αρκετά μέλη του Κογκρέσου ζήτησαν αμέσως μετά την τραγωδία να απαγορευθεί η κατοχή επιθετικών όπλων. Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν συγκάλεσε ήδη τα μέλη της ομάδας εργασίας που συγκρότησε την Πέμπτη ο πρόεδρος Ομπάμα για να επιλύσει το θέμα της οπλοκατοχής.

Ο δράστης Άνταμ Λάνζα χρησιμοποίησε στρατιωτικού τύπου επιθετικό τουφέκι και η αστυνομία ανακοίνωσε πως είχε μαζί του εκατοντάδες σφαίρες σε γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας, όπως επίσης και δύο πιστόλια. Τα όπλα είχαν αγοραστεί νόμιμα και ήταν καταχωρημένα στο όνομα της μητέρας του Νάνσι, η οποία ήταν το πρώτο του θύμα.

Μέχρι χθές είχαν πραγματοποιηθεί οι κηδείες σχεδόν των μισών θυμάτων του Λάνζα. Τα σχολεία του Νιούταουν θα κλείσουν νωρίτερα σήμερα λόγω των εορτών των Χριστουγέννων.

Χαρακτηριστικό τού πανικού που επικρατεί σε πολλές πολιτείες, σε περιοχή κοντά στο Μπόιζ του Αϊντάχο ακυρώθηκαν συγκεντρώσεις σε αρκετά σχολεία μετά τις απειλές που διατυπώθηκαν αορίστως ότι ¨κάτι κακό” θα συμβεί την Παρασκευή.

Στο Νιου Μίλφορντ στην πολιτεία του Κονέκτικατ ακυρώθηκαν τα σημερινά μαθήματα σε όλα τα σχολεία, μετά τις συστάσεις της τοπικής αστυνομίας, που όμως δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις.

Στη Φλόριντα, ένας 13χρονος μαθητής συνελήφθη χθες, επειδή ανέβασε στο Facebook μήνυμα, απειλώντας να «πάει σχολείο με ένα όπλο και να τους πυροβολήσει όλους» ανακοίνωσε ο σερίφης της κομητείας Σεντ Λούσι.

Ο έφηβος δεν είχε όπλα στην κατοχή του, αλλά κατηγορείται για διατύπωση γραπτής απειλής και κρατείται στο τοπικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων.