Φόβοι για 2η βόμβα στα χέρια των συνεργατών του βομβιστή αυτοκτονίας του Μάντσεστερ

Την ύπαρξη και δεύτερης βόμβας που προοριζόταν για το Manchester Arena, αλλά πλέον βρίσκεται στα χέρια των συνεργατών του τρομοκράτη του Μάντσεστερ Σαλμάν Αμπέντι «τρέμουν» οι βρετανικές Αρχές.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν αξιωματούχοι της αστυνομίας στην Αγγλία, ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης πιθανότατα έφτιαξε και δεύτερη βόμβα, η οποία όμως δεν χρησιμοποιήθηκε και εικάζουν ότι έχει περάσει σε άλλους τζιχαντιστές που κάνουν τα σχέδιά τους για να την χρησιμοποιήσουν.

Οι αστυνομικοί που έκαναν επιδρομή στο σπίτι του Αμπέντι ανακάλυψαν μια τεράστια ποσότητα χημικών εκρηκτικών ουσιών και άλλων συστατικών. Η ποσότητα των ευρημάτων είναι που δημιούργησε ανησυχία για την ύπαρξη και δεύτερου εκρηκτικού μηχανισμού, που όμως δεν έχει βρεθεί έως τώρα.

Παράλληλα η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Αμπέντι είχε συνεργό που τον παρακολουθούσε καθόλη τη διάρκεια της αποστολής του στο φουαγιέ του Manchester Arena, ώστε να μην πάει τίποτα στραβά και χρειαστεί να παρέμβει. Θεωρούν μάλιστα ότι ο συνεργός μπορεί να ήταν ο κατασκευαστής των βομβών και μετά την επιχείρηση έφυγε αμέσως αεροπορικώς από τη χώρα.

Οι Αρχές έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να εντοπίσουν και να διαλύσουν τον πυρήνα των εξτρεμιστών που έχει ως βάση την Αγγλία και γι’ αυτό προαναγγέλλουν κι άλλες συλλήψεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Εξάλλου, η αστυνομία του Λονδίνου απήγγειλε κατηγορίες σε τρεις άντρες χθες στο πλαίσιο μιας φερόμενης συνωμοσίας για τρομοκρατία στη Βρετανία. Οι άντρες που προέρχονται από το ανατολικό τμήμα του Λονδίνου συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα πριν την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ που σκότωσε 22 άτομα. Ο Ούμαρ Άχμεντ Χάκ, 24, κατηγορείται για πρόθεση να εκτελέσει τρομοκρατικές πράξεις μεταξύ της 25ης Μαρτίου και της 18ης Μαΐο, καθώς και άλλα παραπτώματα. Ο Μοχάμεντ Άμπιντ, 27, κατηγορείται για παρακράτηση πληροφοριών που μπορούσαν να είχαν βοηθήσει την αστυνομία να συλλάβει και ασκήσει δίωξη στον Χακ. Ο Αμπουταχέρ Μαμούν, 18, κατηγορείται για πρόθεση να βοηθήσει άλλο άτομο να εκτελέσει τρομοκρατικές πράξεις. Ένας τέταρτος ύποπτος, ο Ναντίμ Ιλίας Πατέλ, 25, κατηγορείται για συνωμοσία με τον Χακ ώστε να αποκτήσει όπλο ή ψεύτικο όπλο “με σκοπό να δημιουργήσει φόβο βίας”. Οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον πρωτοβάθμιου δικαστηρίου του Ουέστμινστερ σήμερα.

Αμπέντι: «Μάνα, συγχώρα με»

Μία συγκλονιστική πληροφορία διέρρευσε από τις αρχές της Λιβύης αναφορικά με το τρομοκρατικό χτύπημα από τον 22χρονο. Ο καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη μητέρα του, 15 λεπτά πριν ανατιναχθεί, ζητώντας από εκείνη να τον συγχωρέσει για την πράξη που ήταν αποφασισμένος να εκτελέσει.

«Μάνα συγχώρεσέ με», φέρεται να είπε ο βομβιστής αυτοκτονίας που σκόρπισε τον θάνατο σε 22 ανθρώπους, τραυματίζοντας άλλους 119, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, όταν ανατινάχθηκε κατά τη διάρκεια της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο 22χρονος καμικάζι είχε πείσει τους γονείς του να του επιστρέψουν το διαβατήριό του. Αφού τους ευχαρίστησε γι’ αυτό, ζήτησε από τη μητέρα του να τον συγχωρήσει και 15 λεπτά μετά, εκτελούσε την τελευταία του αποστολή.

Πρώην μέλος ισλαμιστικής οργάνωσης ο πατέρας του

Ο πατέρας του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης στο Μάντσεστερ υπήρξε στο παρελθόν μέλος της Λιβυκής Μαχητικής Ισλαμικής Ομάδας (Gicl), μιας ισλαμιστικής οργάνωσης που δρούσε τη δεκαετία του 1990 στη Λιβύη, όπως έγινε γνωστό σήμερα από πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

«Ναι, ήταν μέλος της Gicl που μαχόταν το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι», είπε ο Άχμεντ Μπεν Σάλεμ, ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας της Λιβύης, αναφερόμενος στον Ραμαντάν Αμπέντι, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη στην Τρίπολη.

Καθώς ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς του Καντάφι, όπως εξάλλου και άλλα μέλη της Gicl, ο Ραμαντάν Αμπέντι αναζήτησε καταφύγιο στη Βρετανία.

Επέστρεψε στην πατρίδα του το 2011, όταν ξέσπασε η εξέγερση, για να πολεμήσει στο πλευρό των ανταρτών εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων. Μετά την ανατροπή του Καντάφι είχε αναλάβει μια υπεύθυνη θέση στην Αστυνομική Διεύθυνση της Τρίπολης, πρόσθεσε ο Μπεν Σάλεμ που όμως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν διατηρούσε ακόμη το αξίωμά του. «Η έρευνα συνεχίζεται. Ανακρίνεται ακόμη από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες», κατέληξε.

Η Gicl ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο Αφγανιστάν από Λίβυους που ήθελαν να πολεμήσουν τους Σοβιετικούς οι οποίοι παρέμειναν στη χώρα αυτή μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων. Μόλις το 1995 όμως ανακοινώθηκε επίσημα η ίδρυσή της με μοναδικό σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος του Καντάφι. Αφού απέτρεψαν μια απόπειρα δολοφονίας του Μουάμαρ Καντάφι, οι υπηρεσίες ασφαλείας εξαπέλυσαν ανελέητο κυνηγητό εναντίον της οργάνωσης αυτής. Ο επικεφαλής της, ο Αμπντελχακίμ Μπελχάτζ, συνελήφθη από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και παραδόθηκε στην Τρίπολη το 2004.

Ο Καντάφι απελευθέρωσε τον Μπελχάτζ λίγους μήνες πριν από την εξέγερση του 2011. Μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη της οργάνωσής του, ο Μπελχάτζ πολέμησε στο πλευρό των ανταρτών και στη συνέχεια έγινε στρατιωτικός διοικητής της Τρίπολης. Παραιτήθηκε όμως από τη θέση του για να ιδρύσει το κόμμα Αλ Ουατάν.

Οργή Τραμπ για τις διαρροές πληροφοριών σχετικά με την επίθεση

Οργισμένος και με την απαίτηση να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι διέρρευσαν πληροφορίες που αφορούσαν την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Ζητώ από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν μια πλήρη έρευνα για τις διαρροές στον Τύπο και, αν κριθεί απαραίτητο οι υπαίτιοι θα διωχθούν, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τη νομοθεσία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, απαντώντας στην οργή της Βρετανίας για τις «ευαίσθητες» πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από Αμερικανούς ενώ είναι ακόμη σε εξέλιξη η έρευνα των βρετανικών αρχών.

«Δεν υπάρχει άλλη σχέση που να εκτιμούμε περισσότερο από την ειδική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας», πρόσθεσε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό.

Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε την Τετάρτη φωτογραφίες της βρετανικής αστυνομίας που δείχνουν τμήματα της βόμβας που εξερράγη το βράδυ της Δευτέρας στο Μάντσεστερ.

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είχε δηλώσει ότι, με την ευκαιρία της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, «θα πει ξεκάθαρα στον πρόεδρο Τραμπ ότι οι πληροφορίες που μοιράζονται μεταξύ τους οι υπηρεσίες (των δύο χωρών) θα πρέπει να παραμένουν απόρρητες».