Φωτόπουλος: Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν να ασκούν ελεύθερα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα

Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν να ασκούν ελεύθερα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα,τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδος στη Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε στην Πρεσβευτική Κατοικία, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι στο κοντινό μέλλον θα επικρατήσουν και στην τουρκική πλευρά οι φωνές της σύνεσης και της λογικής, προκειμένου να επιτευχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας συνολικής και κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού.

Αυτούσια η ομιλία του Πρέσβη της Ελλάδας:

Σήμερα είναι ημέρα μνήμης, χαράς και υπερηφάνειας για τους Έλληνες ανά την υφήλιο. Την 25η Μαρτίου 1821, το Ελληνικό Έθνος, με επίγνωση του ένδοξου παρελθόντος και με ελπίδα για ένα λαμπρό μέλλον, διακήρυξε τη βούλησή του για ελευθερία, αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα τους, οι Έλληνες υπέφεραν πολλά. Τις διώξεις και τις σφαγές των Οθωμανών, την αρχική αδιαφορία των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής αλλά και τις μεταξύ τους διαφορές. Παρ’ όλα αυτά, συνέχισαν να αγωνίζονται με πείσμα έως την τελική δικαίωση και τη δημιουργία του ελεύθερου και ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, της πρώτης, δηλαδή, κυρίαρχης ελληνικής πολιτικής οντότητας, μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το 1453.

Σήμερα, 198 χρόνια μετά το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης και δέκα χρόνια μετά την εκδήλωση της σοβαρής οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες αντιμετωπίζουν το μέλλον και πάλι με αισιοδοξία και πίστη στις δυνάμεις τους.

Έχοντας ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία, η χώρα μας εργάζεται συστηματικά για την οικονομική της ανάπτυξη αλλά και για την επούλωση των πληγών, που άνοιξαν στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας η ίδια η κρίση αλλά και οι συνταγές αντιμετώπισής της. Χάριν στις θυσίες του ελληνικού λαού, η Ελλάδα επέστρεψε στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συμβάλλει ενεργά στην οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος.

Οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε, πριν να είναι πολύ αργά, ότι οι σημερινές προκλήσεις, όπως το προσφυγικό ζήτημα, η επανεμφάνιση του εθνικισμού και του ρατσισμού στην Ευρώπη, η περιχαράκωση στα εθνικά σύνορα, η οικονομική ανισότητα και πολλές άλλες, απαιτούν αλληλεγγύη, υπευθυνότητα και κοινές προσπάθειες όλων των Ευρωπαίων.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα, ακολουθώντας μία ενεργητική εξωτερική πολιτική, απαλλαγμένη από φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος, διαδραματίζει εκ νέου σημαντικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής, από τα Βαλκάνια έως την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Συμφωνία των Πρεσπών έθεσε τέρμα σε μία μακρόχρονη διεθνή διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, καθιστώντας εκ νέου τη χώρα μας έναν ισχυρό παράγοντα στη βόρεια γειτονιά της. Ταυτόχρονα, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, στέλνουμε το μήνυμα ότι ο μόνος δρόμος για τη φιλία, την ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας είναι ο σεβασμός στις αρχές και αξίες της διεθνούς και ευρωπαϊκής δικαιοταξίας.

Με γνώμονα τις αξίες αυτές, Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή της Αν. Μεσογείου, προωθώντας από κοινού τη συνεργασία με σημαντικές φίλες χώρες σε ποικίλους τομείς, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η οικονομία κ.λπ.. Θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι τα τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας δεν συνιστούν απειλή, δεν στρέφονται κατά ουδενός, δεν αποκλείουν κανέναν.

Άπαντες, όμως, οφείλουν να κατανοήσουν ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος θα συνεχίσουν να ασκούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι διαρκείς προκλήσεις, και οι απειλές της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και στο Αιγαίο ουδέν αποτέλεσμα θα έχουν.

Ελληνίδες και Έλληνες,

45 χρόνια κατοχής του κυπριακού εδάφους και παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του κυπριακού λαού είναι αρκετά. Κύπρος και Ελλάδα θα συνεχίσουν να εργάζονται με ειλικρινή βούληση και καλή πίστη για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, για την εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κανονικό και λειτουργικό ευρωπαϊκό κράτος, απαλλαγμένο από ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής.

Δυστυχώς, όμως, δεν φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζεται και η άλλη πλευρά να επιδείξει επιτέλους εποικοδομητικό πνεύμα και διάθεση συμβιβασμού. Αντίθετα, τόσο η Τουρκία όσο και η τ/κ πλευρά διατηρούν προς το παρόν την αδιάλλακτη στάση τους, ιδίως στα κρίσιμα ζητήματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Η προσπάθεια μας όμως για απελευθέρωση και επανένωση της Μεγαλονήσου θα συνεχισθεί. Ελπίζουμε ότι στο κοντινό μέλλον θα επικρατήσουν και στην άλλη πλευρά οι φωνές της σύνεσης και της λογικής, προκειμένου να επιτευχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μίας συνολικής και κοινά αποδεκτής λύσης. Στο πλαίσιο, άλλωστε, των προσπαθειών μας για επανέναρξη των συνομιλιών, η ελληνική πλευρά πρόκειται να συναντηθεί εκ νέου το προσεχές διάστημα με την αντίστοιχη τουρκική, προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις της Τουρκίας ως προς τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού.

Με αφετηρία τους άρρηκτους ιστορικούς και πολιτισμικούς μας δεσμούς, με συναίσθηση του ιστορικού μας χρέους και με πίστη στις δυνάμεις μας, Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ειρήνη. Όπως ακριβώς έπραξαν και οι πρόγονοί μας πριν από 198 χρόνια.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους χορηγούς, που για μια ακόμη φορά στάθηκαν στο πλευρό μας συμβάλλοντας στην επιτυχία της σημερινής εκδήλωσης Hellas sat, C.a papaellinas φάρμακα –καλλυντικά, Vasos Eliades, Γαλανός Distributors ltd, Αφοί Λανίτη, ΚΕΑΝ.

Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας, στην Κύπρο μας και σε όλους του Έλληνες της Οικουμένης.