Φωτογραφίες του Χέλμουτ Νιούτον στη Στέγη

Έργα του σπουδαίου φωτογράφου Χέλμουτ Νιούτον φιλοξενεί η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση που περιλαμβάνει φωτογραφίες από όλες τις θεματικές ενότητες της δουλειάς του.Ο πρωτοποριακός καλλιτέχνης ανήκει στην αβάν γκαρντ των φωτογράφων μαζί με τον Ιρβινγκ Πεν, τον Ρίτσαρντ Αβεντον και τον Χερμπ Ριτς που έδωσαν νέα διάσταση στις φωτογραφήσεις μόδας. Η υψηλή αισθητική και το καλλιτεχνικό βάθος της εικόνας έδωσε στις φωτογραφίες του έναν χαρακτήρα πρόκλησης που δημιούργησε “σχολή” στη φωτογραφία. Ο Χέλμουτ Νιούτον (1920-2004) πολλές φορές σόκαρε με το φωτογραφικό έργο του τοποθετώντας τον φακό του απέναντι στην ομορφιά αλλά και τη βία που ένιωθε ο ίδιος να διέπουν τον κόσμο της μόδας.

«Ορισμένοι φωτογράφοι κάνουν τέχνη. Εγώ δεν ανήκω σε αυτούς… Εγώ είμαι απλώς ένας μισθωμένος εκτελεστής» έλεγε Χελμουτ Νιούτον.

Η αναδρομική έκθεση του Χέλμουτ Νιούτον θα περιλαμβάνει 196 έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες, από όλες τις μεγάλες θεματικές ενότητές του, όπως είναι -για παράδειγμα- οι σειρές με τους τίτλους A gun for Hire, Fired, Villa d’ Este, Habillé/Déshabillé, Domestic Nudes, καθώς και  πολλά πορτραίτα ανθρώπων της μόδας και του θεάματος.

Ανάμεσά στα έργα του και τα περίφημα γυναικεία γυμνά του, τα οποία αποτελούν μία ενότητα που άρχισε να δουλεύει, με διαλείμματα βέβαια, από το 1980 μέχρι το 1993.

Από 17 Νοεμβρίου έως 3 Μαρτίου του 2013.

Επιμέλεια Έκθεσης: Μαριλένα Β.Καρρά.

Η έκθεση γίνεται σε αποκλειστική συνεργασία με το HELMUT NEWTON FOUNDATION.

Περισσότερες πληροφορίες:

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Helmut Newton, Yves Saint Laurent, Rue Aubriot, Vogue France, 1975, Paris

© Helmut Newton Estate