Φωτιά στην Πεντέλη – Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Δυο εστίες ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα

Ένα στοιχείο που ενδεχομένως ενισχύει το σενάριο του εμπρησμού, σε ό,τι αφορά τη φωτιά στην Πεντέλη, αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι δεν αποκλείεται η εκδοχή του εμπρησμού για την Πεντέλη, ο κ. Αρτοποιός τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι «είχαμε αναφορές στα ανακριτικά γραφεία μας από τη διεύθυνση εγκλημάτων εμπρησμού για δύο σχεδόν ταυτόχρονες ενάρξεις πυρκαγιών στις 5:19».

Ο κ. Αρτοποιός επισήμανε στη συνέχεια ότι «ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα δυο μέτωπα τα οποία μας προβλημάτισαν. Το δασικό περιπολικό προσπάθησε να αντιδράσει σε πρώτο χρόνο, αλλά η πυρκαγιά μεταδόθηκε πάρα πολύ γρήγορα λόγω του πολύ δυνατού ανέμου που κατεύθυνε την πυρκαγιά προς το Ντράφι».

Ακολούθησε η φωτιά στα Μέγαρα και τρεις διαφορετικές πυρκαγιές στη Σαλαμίνα
Σε ό,τι αφορά τη φωτιά στα Μέγαρα ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα μετά τη λήξη του συναγερμού στην Πεντέλη, όπου κατορθώθηκε να γίνει διαχειρίσιμη μέσα στο πρώτο οχτάωρο, ενώ μετά εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές πυρκαγιές στη Σαλαμίνα. Για τις φωτιές στη Σαλαμίνα, υπενθυμίζεται, ο δήμαρχος Γιώργος Παναγόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για εμπρησμούς.

«Προσπαθούμε να σβήσουμε τις πυρκαγιές εν τη γενέσει τους, αλλά δεν είναι πάντοτε εφικτό. Αλλά και στο πεδίο της πρόληψης υπάρχει επαγρύπνηση με εναέριες επιτηρήσεις σε περιοχές με επίπεδο επικινδυνότητας 4» διευκρίνισε ο αξιωματούχος της Πυροσβεστικής.

Πρώτιστο μέλημά μας, επανέλαβε, ήταν η διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών. Απομακρύναμε 85.000 με 90.000 κόσμο μια ολόκληρη μεγάλη πόλη σε έναν  δασικό/ οικιστικό ιστό μαζί με τους συναδέλφους μας αστυνομικούς, ειδάλλως θα είχαμε πρόβλημα.

«Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο»
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ενεργό μέτωπο στην επικράτεια, όμως έχουμε μια πυρκαγιά δύσκολη από προχθές στην Πεντέλη, που επιτηρούμε, είμαστε σε επαγρύπνηση, για το σκοπό αυτό έχουμε δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο που κάνουν διαβροχή στην ευρύτερη περιοχή για να μην έχουμε καμία αναζωπύρωση ελέγχουμε την περίμετρο της πυρκαγιάς. Αν δεν σβήσει και το τελευταίο “καντηλάκι”, και η τελευταία σπίθα, δεν πρόκειται να φύγουμε από την περιοχή» ξεκαθάρισε ο κ. Αρτοποιός.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η νύχτα κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κύλησε η νύχτα σε Πεντέλη, Μέγαρα και Σαλαμίνα.

Οι δυνάμεις, που παρέμειναν όλη το βράδυ σε επιφυλακή, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν άμεσα τις όποιες μικρές εστίες αναζωπυρώσεων, με συνέπεια το πρωί της Πέμπτης να μην υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο φωτιάς σε κάποια από τις τρεις τοποθεσίες. Με τη συνδρομή των εναέριων μέσων θα συνεχιστούν και σήμερα (21/7) οι επιχειρήσεις, προκειμένου να ξεπεραστεί πλήρως ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης, καθώς αναμένεται να συνεχίσουν την εμφάνισή τους οι ισχυροί άνεμοι.

Ειδικότερα, στα Μέγαρα θα επιχειρήσουν πέντε αεροσκάφη, ενώ στην Πεντέλη δύο και ένα ελικόπτερο. Παράλληλα, θα συνεχιστούν για δεύτερη ημέρα οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) λόγω της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή αυτών των δήμων.