Φωτίου: Η κυβέρνηση επιδιώκει ανατροπή επικίνδυνων θέσεων στο Κυπριακό

Την ανατροπή επικίνδυνων θέσεων στο Κυπριακό και την κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας επιδιώκει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, μέσα από προτάσεις, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, που θα ωθήσουν τη διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών, όπως η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, αλλά και μέσα από διεκδικητική πολιτική, η οποία θα καθιστά την κατοχική πλευρά υπόλογη για την όποια κατάθεση απαράδεκτων προτάσεων.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του προς τιμή των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή ανδρών του 336 Τάγματος Εθνοφυλακής, στο Σωματείο “Μάρκος Δράκος” Αγίου Δομετίου, ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι, “ακουμπώντας ευλαβικά στη μνήμη των ηρωικώς πεσόντων, δίδουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση, ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη θυσία και την προσφορά τους και ότι θα ησυχάσουμε μόνον μετά την απαλλαγή της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα, μετά την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ελευθερίας στο πολύπαθο νησί μας”.

“Η επιλογή σας να περιφρονήσετε τη ζωή και να επιλέξετε την αθανασία της ψυχής”, είπε ο Υπουργός Άμυνας, “σας εντάσσει δαφνοστεφείς στο πάνθεον των ηρώων του έθνους μας” και “η ανιδιοτέλεια του χαρακτήρα σας αποτελεί το ζώπυρο με το οποίο θα ζωντανέψει η φλόγα που θα οδηγήσει τον τόπο μας σε ελευθερία, πρόοδο και ευημερία”.

“Η σκληρή δουλειά, η κατάλληλη προετοιμασία και η ενότητα προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα”, συνέχισε ο κ. Φωτίου, “αποτελεί επιτακτική ανάγκη και μοναδική διέξοδο για επαναφορά του κυπριακού προβλήματος στην πραγματική του διάσταση”.

“Θέλουμε να διαμηνύσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι ούτω καλούμενες “πραγματικότητες” στο νησί, που προβάλλονται εντέχνως το τελευταίο διάστημα από την άλλη πλευρά”, είπε ο κ. Φωτίου, “δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, γιατί απλούστατα αποτελούν προϊόν της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής”.

“Η όποια αποδοχή”, πρόσθεσε, “σημαίνει καταπάτηση των αρχών του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, άρνηση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο και απαξίωση των διαχρονικών προσπαθειών μας για έντιμη, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού”.

Σημαίνει, είπε ο κ. Φωτίου, “ανακολουθία και μηδενισμό των αγώνων του λαού μας για επιστροφή στην πατρώα γη. Της προσπάθειάς μας για ασφάλεια, ειρήνη και ευημερία, μέσα από επανένωση της πατρίδας μας με ταυτόχρονη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων”.

“Παρόμοιες θέσεις, πέραν του ότι δυσχεραίνουν και ναρκοθετούν τις ειλικρινείς προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου επίλυσης του Κυπριακού”, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, “αναδεικνύουν για άλλη μια φορά την αρνητική και αδιάλλακτη τουρκική στάση”.
“Αυτήν τη στάση επιδιώκουμε να αλλάξουμε μέσα από τον καταρτισμό συνολικού περιγράμματος λύσης, που θα αποτελεί προϊόν συλλογικής προσπάθειας του Εθνικού Συμβουλίου”, είπε ο κ. Φωτίου.

Αναφερόμενος στη θυσία των ηρωικώς πεσόντων, ο κ. Φωτίου είπε πως “στις μάχες που δόθηκαν, στον τομέα που του ανατέθηκε μετά την 23η Ιουλίου 1974, υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του 211 Τάγματος Πεζικού, οι άνδρες του 336 Τάγματος Εθνοφυλακής ανέδειξαν το μεγαλείο της ψυχής τους”.

“Μαζί με τους αετούς του 1ου Λόχου του 211 Τάγματος Πεζικού που απέκρουσαν με επιτυχία τον Αττίλα από την πρώτη ημέρα της εισβολής”, είπε ο κ. Φωτίου, “ενίσχυσαν και διατήρησαν την αμυντική γραμμή από την περιοχή Αγίου Παύλου μέχρι την οδό Λήδρας”.

“Επαναφέροντας στη μνήμη το μαύρο Καλοκαίρι του 1974, αναπόφευκτα παρουσιάζονται μπροστά μας σκηνές ανείπωτης φρίκης”, δήλωσε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας πως “το χρέος μας συνεχίζει να είναι ανεξόφλητο και βαρύ” και ότι “ηρωικές μορφές, όπως αυτές των αλησμόνητων ηρώων του 336 Τάγματος Εθνοφυλακής, προπορεύονται κρατώντας τον εθνικό δαυλό του χρέους και της τιμής” και “μας καλούν να προχωρήσουμε μπροστά, κινούμενοι πάνω στα χνάρια τους, για να βρούμε τα σκαλοπάτια του Παλληκαρίδη που οδηγούν στην πολυπόθητη λευτεριά”.

“Με πυξίδα τις ηρωικές πράξεις των αθάνατων νεκρών μας, λαός και πολιτική ηγεσία καλούμαστε να ανατρέψουμε τα δεδομένα που δημιούργησε ο Αττίλας στο νησί μας”, πρόσθεσε ο Υπουργός.