Φωτίου: Απάνθρωπη πρόκληση προς τις οικογένειες των αγνοουμένων

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων του Δήμου Λακατάμιας σε όλους τους αγώνες της Κύπρου υπέρ της ελευθερίας της, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού Λακατάμιας, σημείωσε πως η εκτροπή και ο εμπαιγμός που επιχειρείται τώρα, με την παρουσίαση τάχατες πληροφοριών από Τουρκοκύπριους για την επαναταφή των οστών των Ασσιωτών αγνοουμένων στον σκουπιδότοπο του Δικώμου δεν πείθου

Πρόσθεσε παράλληλα πως “τουναντίον αποτελούν ακόμα μια απάνθρωπη πρόκληση στις δοκιμαζόμενες οικογένειες των εκατοντάδων αγνοουμένων μας, των οποίων τα λείψανα σκόπιμα μετακινήθηκαν από τον τουρκικό στρατό, και προσπάθεια για συγκάλυψη του εγκλήματος του τουρκικού στρατού, τόσο της εκτέλεσης όσο και της μετακίνησης”.

Την ίδια στιγμή ο κ. Φωτίου είπε πως “η μέχρι σήμερα στάση και πολιτική της Τουρκίας στις προσπάθειες σωστής επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων είναι απάνθρωπη και βάρβαρη. Αποτελεί πρόκληση και προσβολή στην πολιτισμένη ανθρωπότητα γιατί παραβιάζει κατάφωρα και βάναυσα βασικές αξίες και αρχές της. Είναι μια μακροχρόνια πορεία άρνησης, περιφρόνησης βασικών αρχών ανθρωπισμού και ανθρώπινων δικαιωμάτων, τις τραγικές συνέπειες της οποίας βιώνουν καθημερινά εδώ και σχεδόν μισό αιώνα οι οικογένειες των αγνοουμένων μας”, ανέφερε.

Η Τουρκία αρνείται πεισματικά να αναλάβει τις ευθύνες της ακόμα και για επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής του προβλήματος των αγνοουμένων. Περιφρονεί με προκλητικό τρόπο και αλαζονεία τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αρνείται να καταθέσει τις πληροφορίες από τα αρχεία της για ομαδικούς τάφους αγνοουμένων μας από τις περισυλλογές των νεκρών που έγιναν από το στρατό της από τα πεδία των μαχών, είπε ο κ. Φωτίου.

Σημείωσε ακόμη πως η Τουρκία αρνείται να καταθέσει τεκμηριωμένες πληροφορίες και στοιχεία για τους χώρους επαναταφής των λειψάνων αγνοουμένων μας, που σκόπιμα ο στρατός μετακίνησε από τους πρωτογενείς χώρους ταφής, και συνεχίζει να θέτει προσκόμματα και δυσκολίες για έρευνες σε στρατιωτικές ζώνες. Ο κατάλογος είναι μακρύς, όπως μακρύς και ασήκωτος είναι ο κατάλογος με τις ευθύνες της κατοχικής δύναμης για τη δημιουργία του προβλήματος των αγνοουμένων, καθώς και για τη μη επίλυσή του, επεσήμανε ο κ. Φωτίου.

Ανέφερε πως “δυστυχώς η κατάσταση είναι δύσκολη και τραγική”, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως “παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και την άρνηση της κατοχικής δύναμης, δεν θα της επιτρέψουμε (της Τουρκίας) να υλοποιήσει του απάνθρωπους στόχους και σχεδιασμούς της. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για τη διευκρίνιση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου μας. Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας”, επεσήμανε.

Είπε επίσης πως “κορυφαία πάντα προτεραιότητά μας, μαζί με το θέμα των αγνοουμένων, είναι και ο τερματισμός όλων των δεινών που εξακολουθεί να βιώνει η πατρίδα μας συνεπεία της τουρκικής εισβολής και κατοχής”.

Υπογράμμισε πως “συνεχίζουμε τον αγώνα μας αφοσιωμένοι στον αμετάθετο στόχο μας για την επίτευξη μιας λειτουργικής λύσης, η οποία θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων”.

“Πρώτιστος στόχος μας είναι να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος, μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη, στην οποία όλοι οι πολίτες της να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς. Αυτό που έχει σημασία είναι να παραμείνουμε όλοι μαζί ενωμένοι και να δώσουμε αυτή τη μάχη για τον τόπο μας, για το μέλλον αυτού του τόπου, για τις νέες γενιές”, σημείωσε ο κ. Φωτίου.

Διαβεβαίωσε ότι ” θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας ώστε να επιτύχουμε αυτό που επιβάλλει το χρέος μας προς τους πεσόντες και τους αγνοούμενούς μας. Αυτό θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο, η καλύτερη απόδειξη της αιώνιας ευγνωμοσύνης μας προς τους ήρωες της Λακατάμιας που σήμερα μνημονεύουμε”, επεσήμανε.