Φωκαίδης: Αξιοκρατική και αμερόληπτη η επιλογή των βαθμοφόρων κληρωτών

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων εξετάσεων υποψηφίων βαθμοφόρων 2016 Β΄ ΕΣΣΟ

Ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί τα αποτελέσματα των εξετάσεων των υποψήφιων βαθμοφόρων της 2016 Β’ ΕΣΣΟ, τα οποία αναρτήθηκαν αμέσως στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας.

Κατά την παράδοση των αποτελεσμάτων από τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου, ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης δήλωσετα ακόλουθα:

«Ευχαριστώ το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας γιατί με το κύρος και την εμπειρογνωμοσύνη σας διασφαλίζεται μια διαδικασία αντικειμενική, αμερόληπτη και διαφανή που μας επιτρέπει να ενισχύουμε και να προωθούμε την καλλιέργεια ενός κλίματος αξιοκρατίας και δικαιοσύνης ανάμεσα στους εθνοφρουρούς μας και ευρύτερα στη κοινωνία.

Θέλω να επαναλάβω την θέση μας που με εμμονή υποστηρίζουμε, ότι το ρουσφέτι αποτελεί ένα καρκίνωμα που κατατρώει τα ηθικά κύτταρα της κοινωνίας μας και το οποίο πρέπει όλοι μαζί συνεργαζόμενοι να το αντιμετωπίσουμε, να ξεριζώσουμε νοσηρές νοοτροπίες και παθογένειες που δυστυχώς για δεκαετίες ταλαιπωρούν την κοινωνία αλλά και την Ε.Φ.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά με αυτή την ευκαιρία τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας γιατί θεωρούμε ότι αυτή η προσπάθεια για να επιτύχει πρέπει να εργαστούμε όλοι ως πολιτικοί εταίροι ζητώντας και την συνδρομή των ίδιων των πολιτών, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αλλάξουμε νοοτροπίες.

Εμείς έχουμε αλλάξει διαδικασίες, αλλάζουμε συνεχώς θεσμούς και πρέπει με την ευκαιρία να πω, στέλνοντας ένα μήνυμα και στους γονείς, ότι η ίδια αμερόληπτη διαδικασία θα ακολουθηθεί και την επόμενη εβδομάδα για την τοποθέτηση των εθνοφρουρών στα διάφορα όπλα, σώματα στις μονάδες και ότι δεν πρέπει να ακούν σε όσους εξακολουθούν να βλέπουν προς το παρελθόν και να συντηρούν πελατειακές νοοτροπίες υποσχόμενοι πράγματα τα οποία δεν μπορούν να υλοποιήσουν. Το σύστημα επαναλαμβάνω, έχει ασφαλιστικές δικλείδες, έχει ελέγχους και αν υπάρχει οποιοσδήποτε ο οποίος έχει την οποιαδήποτε υπόνοια, την οποιαδήποτε καταγγελία, παρακαλώ να μας τη μεταφέρει προκειμένου παραδειγματικές να είναι και οι τιμωρίες εκεί και όπου ενδεχομένως να υπάρχει παρακοή ή παρέκκλιση από τα όσα αποφασίζει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Θέλω να προσθέσω ότι, όπως και πέρσι, τα αποτελέσματα με την παράδοση τους από τον κ. Αντιπρύτανη, αμέσως μετά θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο έτσι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι νεοσύλλεκτοι αλλά και οι οικογένειες τους να έχουν άμεση πληροφόρηση. Σε λίγα λεπτά τα αποτελέσματα θα είναι στο διαδίκτυο προκειμένου όλοι να μπορέσουν απευθείας να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα. Να συγχαρώ όλους τους επιτυχόντες αλλά και όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό, γιατί όλοι θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που έχουν αυτή την περίοδο της ζωής τους την ευκαιρία να υπηρετήσουν την πατρίδα».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας κ. Μαρίνος Σιζόπουλος,δήλωσε: «Σε μια περίοδο έντονων αμφισβητήσεων αλλά κυρίως ευρύτερων ανακατατάξεων στην περιοχή της ευρύτερης Aνατολικής Mεσογείου η αξιοπιστία των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας μας είναι πάρα πολύ σημαντική. Για αυτό και οι διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες επιλογής των αξιωματικών και υπαξιωματικών με την διαδικασία όπως τα τελευταία 18 χρόνια έχει κατοχυρωθεί με την συμβολή του Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά και της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας εδραιώνει κατά τρόπο απόλυτο την αξιοκρατία όσο αφορά την επιλογή αξιωματικών και υπαξιωματικών. Θα ήθελα να μεταφέρω προς τις οικογένειες αλλά και τους ενδιαφερόμενους ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως παρέμβαση. Δεν υπάρχει καμία παραβίαση αυτής της δημοκρατικής αξιοκρατικής διαδικασίας. Για αυτό να είναι ήσυχοι ότι αυτοί που επιλέγηκαν είναι στη βάση των αξιοκρατικών κριτηρίων και της απόδοσης και της επίδοσης της οποίας επέτυχαν. Από την πλευράς της Επιτροπής Άμυνας και του Κοινοβουλίου θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες που στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της ενίσχυσης της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αντικειμενικής προσέγγισης όλων αυτών των ζητημάτων που αφορούν την Εθνική Φρουρά και γενικά την ασφάλεια της πατρίδας μας».

Στη συνέχειαοΑντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ.Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου δήλωσε: «Σας παραδίδουμε για ακόμα μια φορά την αξιολόγηση των παιδιών της Κύπρου διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η διαδικασία έχει γίνει με αντικειμενικότητα και αξιοκρατικά κριτήρια και με εχεμύθεια. Το δηλώνουμε αυτό υπεύθυνα απέναντι στους νέους μας, ώστε να γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα είναι δίκαιο. Ευχόμαστε στα παιδιά καλή θητεία και ευχόμαστε στην Εθνική Φρουρά καλή συνέχεια. Να σας ευχαριστήσω ταυτόχρονα για την εμπιστοσύνη ».

Στη συνέχεια η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας κ. Τέρψη Κωνσταντινίδου δήλωσε τα ακόλουθα:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που καταφέραμε για άλλη μια χρονιά να εκτελέσουμε το έργο μας. Έχει γίνει με κάθε αξιοκρατία η διόρθωση των εκθέσεων, με το αδιάβλητο και την εμπιστευτικότητα που χαρακτηρίζει τις διαδικασίες της υπηρεσίας εξετάσεων».