Φωκαΐδης: Δεν μπορεί ένα σύγχρονο κράτος να βρίσκεται υπό το καθεστώς εγγυητών

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Δημήτρη Βίτσα.

Κατά τη συνάντηση, οι κ. Φωκαΐδης και Βίτσας προέβησαν σε μια ανασκόπηση του πώς διαμορφώνεται ιδιαίτερα η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, με την κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης, την έξαρση της τρομοκρατίας και την αύξηση της γεωπολιτικής ρευστότητας.Επιβεβαίωσαν, επίσης, τη θέση πως Κύπρος και Ελλάδα παραμένουν βασικοί πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του στον Τύπο μετά τη συνάντηση, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε πως με τον κ. Βίτσα είχαν τη δυνατότητανα αξιολογήσουν τη σταθερή και συστηματική προσπάθεια για συνεχή ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, υπό το πρίσμα και των νέων εξελίξεων στην περιοχή καθώς των νέων προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας.

Η αμυντική μας συνεργασία, εξήγησε περαιτέρωο Υπουργός Άμυνας, είναι ούτως ή άλλως συνυφασμένη με την προσπάθεια για προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, επιδιώκοντας, όπως είπε, την προαγωγή κλίματος συνεργασίας και αλληλοσεβασμού μεταξύ των κρατών.

Ο κ. Φωκαΐδης ενημέρωσε, όπως ανέφερε, τον κ. Βίτσα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και θα επανενώνει την πατρίδα μας, σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και ειρηνικής συμβίωσης για όλους τους νόμιμους κάτοικους του νησιού.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός,έχουμε επαναλάβει τη θέση πως δεν χωρούν ούτε αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων, ούτε μπορεί ένα σύγχρονο κράτος, και ειδικά ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. να βρίσκεται υπό το καθεστώς εγγυητών ή κηδεμόνων.

Κλείνοντας, εξέφρασε μαζί με τις ευχές του για τη νέα χρονιά, τις ειλικρινείς του ευχαριστίες και τη βαθιά ευγνωμοσύνη της Κύπρου προς την ελληνική κυβέρνηση και τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις και τον ελληνικό λαό, για την, ανεξαρτήτως συγκυριών ή δυσχερειών, αδιάλειπτη και αμέριστη στήριξη προς την Κύπρο.

Από πλευράς του, ο κ. Βίτσας ανταπέδωσε τις ευχές και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη θερμή υποδοχή, αλλά και για την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων, η οποία, όπως είπε προχώρησε σε αρκετό βάθος. Εξέφρασε, συγχρόνως την ευχή το 2016 να γίνει ένα βήμα μπροστά, και για την Κύπρο και για την Ελλάδα. Οι θέσεις της Ελλάδας για το Κυπριακό είναιγνωστές, είπε, κάνοντας, παράλληλα αναφορά στις πρόσφατες επισκέψεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. ΝίκουΚοτζιά, αλλά και του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. ΝίκουΒούτση και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, καθώς και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Είναι γνωστό, συνέχισε, ότι είναι αταλάντευτος και κοινός στόχος με την Κυπριακή Δημοκρατία, ο τερματισμός της κατοχής και η εξεύρεση μιας συνολικά εθνικά αποδεκτής και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της ΕΕ.

Η Ελλάδα, τόνισε, διαχρονικά στηρίζει σταθερά πλήρως τις διακοινοτικές συνομιλίες οι οποίες, παρά τις απογοητεύσεις του παρελθόντος και τις δυσκολίες που ακόμα συνεχίζονται, αποτελούν και την μόνη αποδεκτή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μέθοδο εξεύρεσης συμφωνημένης λύσης για το πρόβλημα.

Η Αθήνα δεν έχει κανένα λόγο να παρέμβει σ αυτή τη διαπραγμάτευση, σημείωσε, αλλά στηρίζει σαφώς τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουμε, παρόλα αυτά, καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση, τόνισε, ότι πραγματική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος δεν νοείται χωρίς την απόσυρση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων του 1960.

Περιμένουμε από την Άγκυρα εποικοδομητική στάση με συγκεκριμένες ενέργειες που να συμβάλλουν έμπρακτα και αποτελεσματικά στη διαπραγματευτική προσπάθεια των δύο κοινοτήτων για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό. Όπως είπα και στον Υπουργό, είπε χαρακτηριστικά, καλύτερα να εργαζόμαστε για τη λύση, παρά να μιλάμε για τη λύση. Όταν θα έρθει η λύση θα είναι μια επιτυχημένη λύση προς το συμφέρον του λαού.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ζητήματα εμβάθυνσης της συνεργασίας μας, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Βίτσας, σε ζητήματα που αφορούν την άμυνα και την αμυντική βιομηχανία. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα νομίζω ότι έχουμε πεδίο δόξης λαμπρό και πολλά πράγματα να κάνουμε, πάνω στα πολλά που ήδη έχουμε κάνει. Με αυτό τον τρόπο, είπε τέλος, η Κύπρος και η Ελλάδα μπορεί να είναι ο παράγοντας σταθεροποίησης της περιοχής, ο παράγοντας διαμόρφωσης ειρηνικών διαδικασιών επίλυσης προβλημάτων, ώστε να βοηθηθούν όλες οι κοινωνίες και όλοι οι λαοί για ένα καλύτερο μέλλον.