Φωκαΐδης: Έχουν υποβληθεί συνολικά 5.005 αιτήσεις για ΣΥΟΠ

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για ΣΥΟΠ

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για πρόσληψη συμβασιούχων οπλιτών στην Εθνική Φρουρά (Ε.Φ.) έχει ολοκληρωθεί χθες στις 12 τα μεσάνυχτα.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής συνιστά ένα πολύ σημαντικό, το πιο αποφασιστικό βήμα, προς την κατεύθυνση της επαγγελματοποίησης της Ε.Φ. στα πρότυπα σύγχρονων στρατών, αλλά και του εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της επιχειρησιακής της ικανότητας.

Έχουν υποβληθεί συνολικά 5.005 αιτήσεις: 1.822 στην επαρχία Λευκωσίας, 1.265 στην επαρχία Λεμεσού, 1.000 στην επαρχία Λάρνακας, 589 στην επαρχία Πάφου, 329 στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Όλοι οι υποψήφιοι για πρόσληψη, με την υποβολή της αίτησής τους, έχουν λάβει ηλεκτρονική πρόσκληση για να παρουσιαστούν για υγειονομική εξέταση μεταξύ 28, 29 και 30 Ιουνίου, όπως προβλέπεται στη σχετική προκήρυξη.

Οι υγειονομικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν, με βάση την επαρχία διαμονής των υποψηφίων στα διάφορα ΚΕΝ (Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου) ενώ για την επαρχία Λευκωσίας θα πραγματοποιηθεί στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Ε.Φ. στο στρατόπεδο Β. Καποτά (ΒΜΗ). Οι υποψήφιοι που διαμένουν στην ελεύθερη Αμμόχωστο έχουν κληθεί να παρουσιαστούν στο ΚΕΝ Λάρνακας.

Κατά την προσέλευση στους χώρους για υγειονομική εξέταση για να διαπιστωθεί η σωματική ικανότητα του κάθε υποψηφίου (η οποία πρέπει να είναι I1 ή I2), θα γίνεται επίσης σωματομετρικός έλεγχος και έλεγχος των στοιχείων της αίτησης.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την ώρα προσέλευσης του κάθε υποψηφίου.

Όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους το δελτίο ταυτότητάς τους.

Με την ολοκλήρωση και της υγειονομικής εξέτασης, η Επιτροπή Αξιολόγησης, θα προχωρήσει στον έλεγχο και εξέταση όλων των στοιχείων και στη συνέχεια θα κατατάξει τους υποψήφιους που πληρούν όλα τα απαιτούμενα προσόντα σε σειρά επιτυχίας, με βάση το βαθμό του απολυτηρίου τους.

Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι θα καταρτιστεί πίνακας επιλαχόντων, ο οποίος θα έχει διάρκεια ενός έτους. Πέραν του ενός έτους, για τη συμπλήρωση κενών από τυχόν αποχωρήσεις θα διεξάγεται νέος διαγωνισμός.

Θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι πιθανή κατοχή πτυχίων ή άλλων επαγγελματικών διπλωμάτων θα τύχουν εξέτασης με αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες, μετά την πρόσληψη για την τοποθέτηση των ΣΥΟΠ σε κλάδους, όπλα, σώματα ή υπηρεσίες.

Επαναλαμβάνω μοναδικό αντικειμενικό και μετρήσιμο κριτήριο για την πρόσληψη θα είναι ο βαθμός του απολυτηρίου.

Καμία υποκειμενική κρίση και καμία παρεμβολή στη διαδικασία δεν μπορεί να υπάρξει.

Γι’ αυτό και καλώ όλους τους ενδιαφερόμενους να μην εισακούουν σε φήμες ή υποσχέσεις κάποιων ότι μπορούν δήθεν να τους βοηθήσουν να προσληφθούν. Όσοι το πράττουν, απλά τους κοροϊδεύουν.

Και την ίδια ώρα, βεβαίως, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία προς τον τόπο και την Ε.Φ., υποσκάπτοντας την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε να ξεριζώσουμε νοσηρές νοοτροπίες και παθογένειες ενός πελατειακού κράτους και να αποκαταστήσουμε κλίμα δικαίου, αξιοκρατίας και ισονομίας.

Η όλη διαδικασία, όπως την έχουμε σχεδιάσει, διασφαλίζει –επαναλαμβάνω- ότι καμιά παρέμβαση δεν μπορεί να υπάρξει από κανένα.

Θέλω επίσης να επισημάνω το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά στην ευρύτερη δημόσια υπηρεσία που λαμβάνει χώρα ηλεκτρονική διαδικασία προσλήψεων και μάλιστα για ένα τόσο μεγάλο αριθμό θέσεων.

Θέλω τέλος να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν άοκνα και συστηματικά για να κάνουμε πράξη την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη Γενική Διεύθυνση, τους υπηρεσιακούς στο Υπουργείο, αλλά και την Διεύθυνση Υλοποίησης του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης στο ΓΕΕΦ και τους επιτελείς της Διεύθυνσης Επικοινωνιών Πληροφορικής. Στην ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσουμε, με πρακτικά βήματα την ολοκλήρωση της υλοποίησης του Προγράμματος Διακυβέρνησης, με γνώμονα πάντοτε τη συνεχή μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό σε όλο το φάσμα των λειτουργιών μας και με στόχο να ανταποκριθούμε καλύτερα στην αποστολή μας, αλλά και στις προσδοκίες της κοινωνίας.