Φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Μεγάλη προσοχή χρείαζεται από τα άτομα τα οποία υποφέρουν από διαβήτη στην επιλογή κατάλληλων τροφών και φρούτων. Μερικές φορές όμως τα άτομα με διαβήτη πιστεύουν ότι ορισμένα φρούτα είναι γι’ αυτούς εκτός ορίων.

Δεν είναι όμως πάντοτε έτσι.

Σε γενικές γραμμές, τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη τιμών (γλυκαιμικός δείκτης) είναι πλουσιότερα σε φυτικές ίνες και ως γνωστόν οι φυτικές ίνες μάς βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί, επίσης, πως βοηθούν στην πρόληψη των αιφνίδιων μεταβολών στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που οδηγεί σε ένα πιο συνεπές και προβλέψιμο μοτίβο της γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από την άλλη πλευρά, οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορούν να μάς αφήσουν πεινασμένους και ανικανοποίητους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής.

Σε αντίθεση με τον δημοφιλή μύθο, τα γλυκά φρούτα μπορούν να είναι μέρος του σχεδίου ενός διαβητικού γεύματος. Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών και πολλά απ’ αυτά τα φρούτα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Δείτε τα ακόλουθα παραδείγματα:

Μήλα: Ενα μικρό μήλο έχει 38 γλυκαιμικό δείκτη, 20 γραμμάρια υδατάνθρακες και 4 γραμμάρια φυτικών ινών.

Κεράσια: 1/2 φλιτζάνι κεράσια έχει 41 γλυκαιμικό δείκτη, περίπου 13 γραμμάρια υδατανθράκων και 2 γραμμάρια φυτικών ινών.

Αχλάδια: Ενα μέτριο αχλάδι, έχει 38 γλυκαιμικό δείκτη, περίπου 21 γραμμάρια υδατανθράκων και 4 γραμμάρια φυτικών ινών.

Δαμάσκηνα: Ενα δαμάσκηνο μεσαίου μεγέθους έχει 39 γλυκαιμικό δείκτη, 30 γραμμάρια υδατάνθρακες και 4 γραμμάρια φυτικών ινών.

Φράουλες: Περίπου 1/2 φλιτζάνι φράουλες έχει 41 γλυκαιμικό δείκτη, περίπου 9 γραμμάρια υδατανθράκων και 2 γραμμάρια φυτικών ινών.

* Να θυμάστε ότι μια μερίδα υδατανθράκων είναι ίση με 15 γραμμάρια.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, είναι τα φρούτα με υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη:

Αποξηραμένα δαμάσκηνα: Ενα φλιτζάνι, έχει τον υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη 103 (σχεδόν το διπλάσιο από το ποσό σε άλλα αποξηραμένα φρούτα), 21 γραμμάρια υδατανθράκων και 2 γραμμάρια φυτικών ινών.

Σταφίδες: Ενα μικρό σακουλάκι έχει 64 γλυκαιμικό δείκτη, 32 γραμμάρια υδατάνθρακες, και περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών.

Καρπούζι: 1 φλιτζάνι έχει 72 γλυκαιμικό δείκτη, 11 γραμμάρια υδατάνθρακες και πολύ λίγες φυτικές ίνες.

Όλοι οι υδατάνθρακες δεν είναι ίσοι, όπως και όλοι οι άνθρωποι δεν είναι το ίδιο. Κάθε άτομο με διαβήτη έχει τη δική του εμπειρία με το πόσο οι διαφορετικοί υδατάνθρακες επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του. Λάβετε υπόψιν ότι η χαμηλότερη τιμή γλυκαιμικού δείκτη (GI) δεν σημαίνει ότι το μέγεθος της μερίδας δεν μετρά

. Κοιτάξτε τόσο το ύψος των υδατανθράκων ανά μερίδα, όσο και τις τιμές του γλυκαιμικού δείκτη για να κάνετε την πιο συνειδητή επιλογή για το σχέδιο του γεύματός σας.