Φρένο της Κομισιόν στην Βουλγαρία για τον South Stream

Με επιστολή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τη Βουλγαρία να μην προχωρήσει στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Κατά την Επιτροπή, οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Gazprom με την κυβέρνηση της Βουλγαρίας είναι σε σημαντικό βαθμό ασύμβατες προς το κοινοτικό Δίκαιο.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος EUobserver.com σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλιμακώνει τη ρητορική της εναντίον του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου» αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα εμποδίσει την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου Ρωσίας-Ε.Ε., ο οποίος έχει στόχο να παρακάμψει την Ουκρανία.

Ο Γερμανός Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι οι αντιρρήσεις της Επιτροπής για τον αγωγό South Stream είναι τόσο πολιτικές, όσο και νομικές.

«Με συνθήκες εμφυλίου πολέμου στην ανατολική Ουκρανία και χωρίς την αναγνώριση της κυβέρνησης του Κιέβου από τη Μόσχα, σίγουρα δεν θα καταλήξουμε σε μία πολιτική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μας», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες σε μια ειδική ομάδα εργασίας Ε.Ε. -Ρωσίας για τον South Stream μπορεί να συνεχιστούν, αλλά μόνο εάν η Ρωσία είναι «έτοιμη για μία εποικοδομητική συνεργασία στη βάση του ενεργειακού μας δικαίου».

Ένας αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε σήμερα στον EUobserver ότι ο αγωγός South Stream έχει σκοπό να παρακάμψει το σύστημα αγωγών της Ουκρανίας και να καταστήσει ευκολότερο για τη Ρωσία να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, χωρίς να βλάπτει τα συμφέροντά της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βλέπουμε την Ουκρανία ως ενεργειακό εταίρο της Ε.Ε., επομένως το να στηρίξουμε τον South Stream θα ισοδυναμούσε με έλλειψη αλληλεγγύης στην Ουκρανία» δήλωσε.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες της ομάδας εργασίας έχουν μείνει «στάσιμες», εν μέρει επειδή η Ρωσία επιτέθηκε στην ενεργειακή νομοθεσία της Ε.Ε. στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, αντί να αναζητήσει την επίτευξη μιας διμερούς συμφωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να αναγκάσει τα κράτη μέλη να εγκαταλείψουν το σχέδιο, αλλά μπορεί να εμποδίσει την πρόοδο, με τη δρομολόγηση νομικών προσφυγών εναντίον των συμβάσεων στις οποίες στηρίζεται το μέλλον του.