Φρένο στη διήμερη άνοδο της στερλίνας… Επιστροφή στις απώλειες λόγω δημοσιονομικών φόβων

Φρένο στη διήμερη άνοδο της στερλίνας, καθώς η ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας για πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μείωσε μεν το κύμα πωλήσεων στα βρετανικά ομόλογα, άφησε όμως τους traders νομισμάτων αντιμέτωπους με ευρύτερες ανησυχίες για το σχέδιο φορολογικών μειώσεων στη χώρα.

Η στερλίνα έχασε νωρίτερα 1,1% στο 1,0767 δολάριο, μετριάζοντας τη χθεσινή άνοδο που σημείωσε μετά την ανακοίνωση της ΒοΕ για απεριόριστη αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, με στόχο να προλάβει ένα συστημικό κραχ στη βρετανική αγορά ομολόγων. Η σημερινή πτώση βάζει το νόμισμα σε τροχιά για τις χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις από τον Ιούνιο του 2016 που η χώρα αποφάσισε να βγει από την ΕΕ (Brexit).

Οι επενδυτές επίσης πούλησαν υπέρ του δολαρίου μια ομάδα 10 νομισμάτων, σε μια στροφή προς ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Οι πάντες, από τους επενδυτές ως το ΔΝΤ , ανησυχούν ότι τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης μπορεί να πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό και να εκτοξεύσουν το ήδη μεγάλο δημόσιο χρέος. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η στερλίνα έφτασε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, ενισχύοντας τις συζητήσεις για ένα πιθανό parity.