Φράγκος για ΡΙΚ: Τα πολιτικά κόμματα ν’ αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες

Φράγκος: Τα ψέματα, σημείωσε με έμφαση, έχουν τελειώσει! Αν η Βουλή δεν ψηφίσει σήμερα τον προϋπολογισμό, τότε το ΡΙΚ, είπε, θα πρέπει να κλείσει.

Κρίσιμη μέρα σήμερα γι ατο ΡΙΚ, αφού οδηγείται εκ νέου, ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του ΡΙΚ.

Ο αναθεωρημένος προυπολογισμός συζητήθηκε σε υψηλούς τόνους,  ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Οικονομικών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συζήτηση στην επιτροπή ο πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ, Ανδρέας Φράγκος, ανέφερε ότι υπήρξε μία έντονη συζήτηση στην Επιτροπή  και αποκάλυψε ότι τέθηκαν και υπαρξιακά ερωτήματα, κατά την έκφρασή του, αν πρέπει να έχουμε δημόσια ραδιοτηλεόραση και ποια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της.

Ο κ. Φράγκος είπε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος και θ’ αναλάβει τις ευθύνες που αναλογούν στη δική του πλευρά, αλλά κάλεσε παράλληλα τα πολιτικά κόμματα ν’ αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες έναντι του κυπριακού λαού, ο οποίος πληρώνει για αυτή τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Τα ψέματα, σημείωσε με έμφαση, έχουν τελειώσει! Αν η Βουλή δεν ψηφίσει σήμερα τον προϋπολογισμό, τότε το ΡΙΚ, είπε, θα πρέπει να κλείσει.

Από πλευράς του, το ΡΙΚ, είπε ο κ.Φράγκος, είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όλους τους φορείς και ανέφερε ότι ο ίδιος δεσμεύεται να εργαστεί για τη διαμόρφωση του μοντέλου δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που πρέπει να υπάρχει.

Το ΡΙΚ, τόνισε, είναι η φωνή της Κύπρου και θα φροντίσουμε μέχρι τέλους να μην σιγήσει, αλλ’, αντίθετα, να δυναμώσει!

Ερωτηθείς σχετικά με περιπτώσεις παρουσιαστών ή και συνεργατών τηλεοπτικών προϊόντων του Ιδρύματος οι οποίοι εργάζονται και σε ανταγωνιστικά είτε ραδιοφωνικά είτε διαδικτυακά μέσα, ο Γ.Δ. του ΡΙΚ Μιχάλης Μαραθεύτης είπε ότι δεν θ΄ ανακαλύψουμε την ταχινόπιττα στην Κύπρο!

Επικαλέστηκε, μάλιστα, τον νόμο και την EBU για καλλιτεχνική ελευθερία και ελευθερία επιλογής καλλιτεχνικών θεμάτων και θεαμάτων. Τόνισε, πάντως, ότι πράγματι υπάρχει μεν αξιόλογο προσωπικό στο ΡΙΚ, αλλά υπάρχουν και μετρήσιμα στοιχεία που αποδεικνύουν την ορθότητα επιλογών.

Σε ό,τι αφορά τις διαφημίσεις, ο κ. Μαραθεύτης είπε ότι η διακοπή τους θα ισχύσει από την ψήφιση του προϋπολογισμού, με τη Βουλή ωστόσο να δίνει στο Ίδρυμα την ευελιξία να διατηρήσει χορηγίες προγραμμάτων, τοποθέτηση προϊόντων, συμφωνίες τύπου barter και διαφημίσεις από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Δίνεται, επίσης, εξαίρεση στο ΡΙΚ για πώληση διαφημίσεων στα μεγάλα μουσικά και αθλητικά γεγονότα, και αυτό πρέπει να παραμείνει, γιατί οι τηλεθεατές που δεν έχουν τη δυνατότητα συνδρομής θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν αυτά τα μεγάλα και σημαντικά γεγονότα, κατέληξε.