“Φοροφυγάδες” οι Amazon και Google

Μόλις 3,2 εκατομμύρια λίρες κατέβαλε ως φόρο στη Βρετανία το 2012 η εταιρεία Amazon, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της στη χώρα έφτασαν τα 320 εκατομμύρια στερλίνες. Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Guardian, το μέγεθος της φοροαποφυγής από τη διαδικτυακή εταιρεία πωλήσεων ίσως είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς η αμερικανική εταιρεία έχει ενημερώσει τους επενδυτές της πως οι πωλήσεις στη Βρετανία ήταν 4,2 δισεκατομμύρια λίρες την ίδια περίοδο.

Η βρετανική εφημερίδα περιγράφει πώς η Amazon «τεντώνει στα άκρα ορισμούς των φορολογικών της υποχρεώσεων» μετερχόμενη πρακτικές που περιορίζουν το φορολογικό της βάρος. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι οι βρετανικές αρχές είναι «ανήμπορες ή απρόθυμες» να αποτρέψουν τις επιθετικές φορολογικές πρακτικές της εταιρείας.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το ύψος των φόρων που καταβάλλονται περιορίζεται καθώς η Amazon δηλώνει ότι το βρετανικό παράρτημά της υπάγεται στο Λουξεμβούργο, επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί «μόνιμη επιχείρηση» στη Βρετανία για φορολογικούς σκοπούς.

Εν τω μεταξύ, αρμόδια βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή επανεξέτασε το πρωί της Πέμπτης στέλεχος της Google, που έχει επίσης κατηγορηθεί για επιθετικές πρακτικές φοροαποφυγής στη Βρετανία. Οι ετήσιες πωλήσεις της εταιρείας στη χώρα ανέρχονται σε 3,2 δισεκατομμύρια λίρες. Το 2011 ο εταιρικός φόρος που καταβλήθηκε ήταν μόνο 6 εκατομμύρια στερλίνες, καθώς η Google δηλώνει ότι οι υπηρεσίες στη Βρετανία παρέχονται μέσω Ιρλανδίας.

Την ίδια ώρα, η βρετανική Εφορία κέρδισε τη νομική διαμάχη με ομάδα πολιτών (UK Uncut Legal Action) που την κατηγορούσαν για παράνομη διαγραφή φορολογικών χρεών της Goldman Sachs. «Οι φορολογικοί διακανονισμοί με μεγάλες επιχειρήσεις είναι κρίσιμο κομμάτι του τρόπου με τον οποίο η Εφορία εξασφαλίζει φορολογικά έσοδα για τη χώρα», αναφέρει δήλωση της βρετανικής αρχής που εκδόθηκε μετά τη δικαστική απόφαση.