Φορολογικά, ΕΠΑ και μακροοικονομικά στο μικροσκόπιο της Τρόικας

Αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία για βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους, η συγχώνευση των Τμημάτων Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) και Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), το νομοθετικό πλαίσιο για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) και οι μακροοικονομικές εξελίξεις είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη σημερινή τέταρτη ημέρα των επαφών της Τρόικας, σε Υπουργείο Οικονομικών και Γραφείο Προγραμματισμού.

Επαφές με την Τρόικα θα υπάρξουν και στην Κεντρική Τράπεζα, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στην αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τις πρόνοιες του μνημονίου που αφορούν το χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, με τους συνδέσμους καταναλωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και με δύο από τις διεθνείς τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο.

Συναντήσεις θα έχει και σήμερα η Ομάδα Υποστήριξης που συνέστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παροχή τεχνικής βοήθειας στην Κύπρο στα πλαίσια της δημιουργίας προοπτικών ανάπτυξης.

Οι επαφές της Τρόικας θα αρχίσουν στις 9.00, στο Γραφείο Προγραμματισμού, με τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών για συζήτηση φορολογικών θεμάτων τα οποία αφορούν τη διαχείριση των φορολογικών εσόδων, μέτρα για αύξηση της συμμόρφωσης των φορολογουμένων στην καταβολή φόρων και τη συνεργασία της Κύπρου με διεθνείς φορολογικές Aρχές.

Ειδικότερα, θα συζητηθούν αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, η ολοκληρωμένη στρατηγική μεταρρυθμίσεων για βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας στην είσπραξη των φόρων και η συγχώνευση του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) με το Τμήμα ΦΠΑ. Σύμφωνα με το μνημόνιο, η Κύπρος θα πρέπει κατά το τρέχον τρίμηνο να προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων με μεσοπρόθεσμα μέτρα για βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας στην είσπραξη φόρων. Το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή το 2014.

Σε παράλληλη χωριστή συνάντηση στο Γραφείο Προγραμματισμού τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών και εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΞΕ θα συζητήσουν με την Τρόικα τις μακροοικονομικές εξελίξεις, ενώ την ίδια ώρα στο Υπουργείο Οικονομικών τεχνοκράτες της Κεντρικής Τράπεζας θα συζητήσουν με τους δανειστές τις δράσεις συμμόρφωσης με τα ευρήματα του ελεγκτικού οίκου Deloitte σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Επίσης, στις 11.00, θα συζητηθεί η ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού και η υιοθέτηση των αναγκαίων τροποποιήσεων στο νόμο περί ανταγωνισμού, ενώ σε χωριστή συνάντηση θα συζητηθούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα για να αντιμετωπιστεί η αναμενόμενη μεγάλη αύξηση των δαπανών για συντάξεις.

Την ίδια ώρα, σε χωριστή συνάντηση με την Τρόικα, στο Γραφείο Προγραμματισμού, τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών και του Πανεπιστημίου Κύπρου θα συζητήσουν τις εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου για τις μακροοικονομικές εξελίξεις, ενώ σε παράλληλη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών, η Ομάδα Υποστήριξης που συνέστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παροχή τεχνικής βοήθειας στην Κύπρο στα πλαίσια της δημιουργίας προοπτικών ανάπτυξης θα έχει συνάντηση με τεχνοκράτες του Υπουργείου Υγείας.

Στις 14.00 τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών της Κεντρικής Τράπεζας και της Στατιστικής Υπηρεσίας θα συζητήσουν τις μακροοικονομικές εξελίξεις.

Στις 16.00, θα συζητηθεί το νομικό πλαίσιο που θα διέπει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την προσφορά δημόσιων υπηρεσιών και την κατασκευή έργων του δημοσίου, στο πλαίσιο του λεγόμενου Public Private Partneships (PPPs) , ενώ σε άλλη συνάντηση το ΤΕΠ και το Τμήμα ΦΠΑ θα συζητήσουν με την Τρόικα τα αποτελέσματα των εσόδων από την φορολογία κατά τομέα της οικονομίας και την συμπεριφορά των φορολογικών δεικτών.

Επίσης, στις 16.00, η Ομάδα Υποστήριξης που συνέστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παροχή τεχνικής βοήθειας στην Κύπρο στα πλαίσια της δημιουργίας προοπτικών ανάπτυξης θα έχει αρχικά συνάντηση με τεχνοκράτες του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τεχνοκράτες του Υπουργείου Εσωτερικών και του Γραφείου Προγραμματισμού.

Σε παράλληλη χωριστή συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) και τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών θα συζητήσουν με κλιμάκιο της Τρόικας το θέμα της ανταλλαγής διεθνώς οικονομικών πληροφοριών.