“Φοβού την Χρεοκοπία” – Παραμύθι για μεγάλους

Μια φορά κι έναν καιρό σ’ένα μικρό και αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο νησί, ονόματι Κύπρος, ζούσαν ευτυχισμένοι ψηφοφόροι  που χαίρονταν και πανηγύριζαν με τα εκλογικά αποτελέσματα στον τόπο τους.

Πολίτες και πολιτικοί συμβίωναν ομαλά μεταξύ τους καθώς οι μεν ψήφιζαν και οι δε βόλευαν. Όροι όπως επιδόματα, προσαυξήσεις, εφάπαξ, δάνεια, επιχορηγήσεις και Λαϊκή Τράπεζα βοηθούσαν στην καθημερινότητα όλων.

Όλοι είχαν ένα σπίτι, μία πισίνα, ένα κότερο, τρία ατοκίνητα, καταθέσεις, ένα δάνειο που το πήραν από μόνοι τους και τρία που τους έδωσε η Λαϊκή δώρο!

Το μοναδικό πρόβλημα στη ζωή του τόπου ήταν γνωστό ως «Το Κυπριακό» που αν και φαινόταν να τους απασχολεί πάρα πολύ κανείς δεν είχε καταφέρει να το λύσει για 40 συναπτά έτη.

Μια μέρα στο νησί έγινε λόγος για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Από τότε η Κύπρος έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο και προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών «φίλων». Ο λαός βλέποντας το νησί του να γίνεται το κέντρο της προσοχής όλων των υπολοίπων “έτριψε τα χέρια” του και άρχισε να ονειρεύεται μεγαλεία και ένα λαμπρό μέλλον που θα του έφερναν τα κέρδη από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες του και τα όνειρά του στα αξιόπιστα χέρια αυτών που ψήφιζε κάθε φορά.

Τα σχέδια των Κύπριων όμως χάλασαν όταν μια μέρα η «καλή» Λαϊκή ανακοίνωσε πως είχε πρόβλημα ρευστότητας και ότι χρωστούσε λεφτά. Κανείς δεν ήξερε τίποτα μέχρι εκείνη την ώρα για το πρόβλημα της φίλης Λαϊκής αφού η ίδια από περηφάνια γνωστοποιούσε κέρδη και υψηλές αξιολογήσεις έγκριτων οίκων.

Η Λαϊκή ωστόσο, κινήθηκε γρήγορα και έξυπνα και κατάφερε να σώσει τα κεφάλαιά της παίρνοντας από τις καταθέσεις των πολιτών όσα λεφτά χρειάζονταν. Αυτό ονομάστηκε κούρεμα και οι πολίτες δεν διαμαρτυρήθηκαν με αυτή την πράξη καθώς αρκούσε σε όλους το γεγονός ότι γλίτωσαν την χρεοκοπία!

Μετά εμφανίστηκε στο νησί μια φίλη από την Γερμανία ονόματι Μέρκελ. Εκείνη τους είπε πως πρέπει να υπογράψει μαζί τους μια δανειακή σύμβαση για να τους βοηθήσει καθώς το κούρεμα δεν αποτελούσε ριζική λύση στο πρόβλημα ρευστότητας. Και η βουλή το υπέγραψε γιατί φοβήθηκαν την χρεοκοπία!

Για τα επόμενα χρόνια η Κύπρος υπέγραφε δανειακές συμβάσεις και επέβαλε στο λαό αφόρητα μέτρα γιατί φοβόταν την χρεοκοπία!

Ν.Π.