Φιντέλ Κάστρο: Η Κούβα δεν έχει ανάγκη τα δώρα των ΗΠΑ

Η Κούβα «δεν έχει ανάγκη τα δώρα» των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστήριξε ο Φιντέλ Κάστρο, μετά το ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα.

Ο πρώην πρόεδρος παρακολούθησε την ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου την περασμένη εβδομάδα στην Αβάνα, που είχε ως στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Σε δημοσίευση των παρατηρήσεών του σχετικά με το γεγονός, ο Κάστρο φάνηκε απρόθυμος να συγχωρέσει και να ξεχάσει την περισσότερο από μισό αιώνα εχθρότητα των δύο χωρών, δηλώνοντας στην εφημερίδα Granma πως η Κούβα «δεν έχει ανάγκη από τα δώρα της αυτοκρατορίας».

Σε άρθρο του με τίτλο «El Hermano Obama» («Ο αδελφός Ομπάμα»), σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ακούγοντας τα λόγια του προέδρου των ΗΠΑ θα μπορούσε κανείς να πάθει καρδιακή προσβολή».

«Κανείς δεν έχει την ψευδαίσθηση πως οι άνθρωποι αυτής της ευγενούς και ανιδιοτελούς χώρας θα παραδώσουν τη δόξα, τα δικαιώματα και τον πνευματικό τους πλούτο, που έχουν έρθει μέσα από την ανάπτυξη της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού».

Ο Μπάρακ Ομπάμα δεν συναντήθηκε με τον Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος δεν έχει κάποιο επίσημο αξίωμα, αλλά με τον πρόεδρο της χώρας και αδελφό του Ραούλ.