«Φθηνό πετρέλαιο» – Τι σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία

Μόλις πριν από έναν- δυο μήνες, μεγάλοι οίκοι εμπορίας πετρελαίου προέβλεπαν την επιστροφή στα $100 το βαρέλι αργού. Τώρα, με τις τιμές του πετρελαίου στο μισό αυτού του επιπέδου, πρέπει να δούμε τι σημαίνει η βουτιά για την παγκόσμια οικονομία.

Οι εισαγωγείς ενέργειας όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική θα ωφεληθούν. Οι παραγωγοί πετρελαίου όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία θα βλαφτούν. Οι κεντρικές τράπεζες υπό πίεση για την αύξηση των επιτοκίων θα πάρουν παράταση στην επίτευξη των σκοπών τους. Όσοι επιθυμούν να αναζωογονήσουν τις τιμές, όπως η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αντιμετωπίζουν ακόμα περίοδο αβεβαιότητας.

Τελικά, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου διαμορφώνεται καθώς πλήττεται από ένα ισχυρότερο δολάριο και το παγκόσμιο εμπόριο διάγει περίοδο εσωτερικής διαμάχης, αλλά και πώς αντιδρούν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται μεταξύ της Ρωσίας από τη μια πλευρά, του συμμάχου της στη διαχείριση της παραγωγής για την στήριξη των τιμών, και των ΗΠΑ από την άλλη, όπου ο Πρόεδρος Donald Trump της στέλνει μηνύματα μέσω Twitter για να μειώσει τις τιμές. Όλα τα μάτια βρίσκονται στην G-20 αυτής της εβδομάδας για να δούμε αν υπάρχει συναίνεση για την παραγωγή ανάμεσα στους Σαουδάραβες και τους Ρώσους και αν αυτή η συναίνεση μπορεί να περάσει στη σύσκεψη του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθεί ένα γράφημα Bloomberg Economics, το οποίο δείχνει ότι οι εισαγωγές (ή οι εξαγωγές) καθαρού πετρελαίου ως ποσοστό του ΑΕΠ – το φθηνότερο πετρέλαιο βοηθά όσους βρίσκονται στην κορυφή του γραφήματος και βλάπτει αυτούς στο κάτω μέρος.