Φημολογία για εφάπαξ και η ανεύθυνη στάση της Κυβέρνησης

Δηλώσεις  κ. Γιώργου Περδίκη, Γενικού Γραμματέα, Κινήματος Οικολόγων

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταγγέλλει – για ακόμα μια φορά – την ανευθυνότητα της Κυβέρνησης η οποία στην προσπάθεια της να περάσει δια «πυρός και σιδήρου» την πολιτική ραγιαδισμού απέναντι στην Τρόικα (και όχι μόνον), φτάνει στο σημείο να μετέρχεται μεθόδων φημολογίας, πανικού και απειλών.

Η ιστορία με τη φορολόγηση του εφάπαξ είναι βέβαιο ότι ξεκίνησε από πηγές πληροφόρησης του Υπουργείου Οικονομικών και στόχο έχει να δημιουργήσει κλίμα πανικού και αβεβαιότητας. Προηγήθηκε η φημολογία για το κούρεμα καταθέσεων, τα stress test των τραπεζών κ.ο.κ., που έβλαψαν άμεσα την οικονομία, φαινόμενα και πρακτικές για τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται έστω και εκ των υστέρων να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Δεν γίνεται αποδεκτό π.χ. ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας κ. Πισσαρίδης να εξαγγείλει κούρεμα καταθέσεων και να παραμένει στη θέση του ως πρωτοσύμβουλος του Προέδρου.

Τα ίδια περίπου ισχύουν με τον Υπουργό Οικονομικών. Είναι άξιον απορίας τι επιδιώκει να πετύχει ο κ. Γεωργιάδης διασπείροντας φήμες και δημιουργώντας απειλές και κινδύνους. Μήπως τη συναίνεση των κομμάτων στην αναμενόμενη αναπομπή από τον Πρόεδρο των έξι νομοσχεδίων; Δεν αναλογίζεται ότι ακόμα κι αν βρεθούν κόμματα που θα υποκύψουν στον εκβιασμό, η ζημιά στην Κυπριακή Οικονομία θα είναι δυσανάλογη του οφέλους (εάν υπάρχει);

Ο Υπουργός Οικονομικών παίζει επικίνδυνο και φθοροποιό παιχνίδι κατά της Κυπριακής Οικονομίας. Πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα τι πραγματικά συμβαίνει και αν ευσταθεί όλη αυτή η φημολογία. Είναι απαράδεκτο να γίνεται περαιτέρω ζημιά στην ήδη διαλυμένη οικονομία μόνο και μόνο από φημολογίες.

Είναι η ώρα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, όχι μόνο να διαπραγματευθεί δυναμικά με τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και να επαναφέρει την τάξη στο εσωτερικό, αρχίζοντας από τον Υπουργό του και όλους όσους εργάζονται για δημιουργία φόβου, τρόμου και πανικού.