Φεστιβάλ “Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2013”

Με την απονομή των βραβείων ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ “Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2013” 

Με την προβολή των τελευταίων ταινιών και την απονομή των βραβείων ολοκληρώθηκε την Κυριακή το Φεστιβάλ “Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2013”.

Ανακοίνωση από τους διοργανωτές αναφέρει ότι «το βραβείο καλύτερης ταινίας, απονεμήθηκε στην ταινία «Night of Silence» του Reis Çelik, για την ομορφιά και την απλότητα μιας ιστορίας, δοσμένης με δυνατό και τρυφερό κινηματογραφικό ύφος.

Επίσης, «η ταινία αποκαλύπτει έντονα συναισθήματα παρουσιάζοντας δύο ανθρώπους που αναγκάζονται να ζήσουν μαζί».

Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής απονεμήθηκε στην ταινία «Οικόπεδο 12», σε σκηνοθεσία του Κυριάκου Τοφαρίδη «για το θάρρος της να ανταποκριθεί στην πρόκληση της σκιαγράφησης μιας κοινωνίας εν μέσω σοβαρής κρίσης, με γερή δόση χιούμορ και συμπάθειας».

Ο σκηνοθέτης, ο οποίος ήταν παρών στην τελετή απονομής, παρέλαβε το βραβείο και ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές του φεστιβάλ, το κοινό και την κριτική επιτροπή.

To βραβείο «Glocal Images» απονεμήθηκε στην ταινία «La Pirogue» του Moussa Tourré «για τον τρόπο με τον οποίο διηγείται την ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων, έτοιμων να ρισκάρουν τα πάντα για ένα καλύτερο αύριο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η ταινία μας ταξιδεύει σε ένα μονοπάτι γεμάτο κινδύνους, με δυνατούς και ορθά δοσμένους χαρακτήρες, παρουσιάζοντας το μεγάλο πρόβλημα της μετανάστευσης σήμερα».

Το βραβείο παρέλαβε ο διευθυντής της «Alliance Française» Λεμεσού, Bertrand Baldet.

Τιμητική διάκριση για τον τρόπο με τον οποίο διηγήθηκε την αληθινή ιστορία της ανόδου και της πτώσης ενός αινιγματικού νεαρού αγοριού, ο οποίος χρησιμοποιείται ως όργανο ολοκληρωτικού καθεστώτος, απονεμήθηκε στην ταινία «The Passion of Michelangelo» του Esteban Larraín.

To Βραβείο Κοινού απέσπασε η ταινία «The Angels’ Share» του Ken Loach.

Το Φοιτητικό Βραβείο απονεμήθηκε εξ’ ημισείας στις ταινίες «Queen» του Mohammad Ali Bashe Ahangar και «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου.

Ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Katriel Schory, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του εκ μέρους της κριτικής επιτροπής για την τολμηρή και θαρραλέα επιλογή των ταινιών, οι οποίες όπως ανέφερε «διηγούνται με τόσο συναρπαστικό τρόπο τις τόσες διαφορετικές πτυχές της σύγχρονης ζωής».