Φακοντής σε Δημητριάδη: Η αλήθεια καταδεικνύεται από τους αριθμούς

Γραπτή Δήλωση Α. Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, απάντηση στον Υπουργό Μεταφορών, Μάριο Δημητριάδη:

“Ο Υπουργός Μεταφορών, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «ατυχείς» τις δηλώσεις του Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, για το ξεπούλημα του λιμανιού Λεμεσού γιατί όπως υποστήριξε «άλλα καταδεικνύουν οι αριθμοί».

Θα συμφωνήσουμε με τον κ. Δημητριάδη σε ένα πράγμα μόνο. Ότι η αλήθεια καταδεικνύεται από τους αριθμούς, τους οποίους παραθέτω και για τους οποίους υπάρχουν πρακτικά της Βουλής που το αποδεικνύουν.

, ο ίδιος ο Υπουργός Μεταφορών, στα αρχικά στάδια, στην προσπάθεια του να πείσει τη Βουλή ότι είναι συμφέρουσα η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού, σε συνεδρία της Κ.Ε. Μεταφορών ανέφερε ότι τα αναμενόμενα έσοδα του κράτους από αυτή θα φτάσουν σε βάθος 25 χρόνων τα €2,5δις.

Δεύτερο, στην επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της διαδικασίας προσφοροδότησης για την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού και πάλι στην Κ.Ε. Μεταφορών, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση θα φτάσουν τα €2 δις.

Τρίτο, σύμφωνα με την Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου, και όχι σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ, σε συνεδρία της Κ.Ε. Μεταφορών, ημερομηνίας 10/2/2017, το κράτος, υπό τις καλύτερες πάντα περιστάσεις θα εισπράξει σε βάθος 25 χρόνων μόλις €600εκ.

Τέταρτο, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, και όχι σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ, σε συνεδρία της Κ.Ε. Ελέγχου, ημερομηνίας 4/5/2017, τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση υπολογίζονται στα €666εκ.

Ο καθένας μπορεί να εξαγάγει τα συμπεράσματα για το ποιος μπορεί να λέει την αλήθεια και ποιος όχι.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει, επίσης, ότι «παρά την ισοπεδωτική κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση…τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και ήταν εν πολλοίς φυσιολογικά, ξεπεράστηκαν εντός ενός μηνός».

Να θυμίσω στον Υπουργό Μεταφορών ότι το ΑΚΕΛ άσκησε κριτική και ανέδειξε καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού τα σκάνδαλα και την κακοδιαχείριση από μέρους των κυβερνώντων, κάτι που καταγράφεται και στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.

Το ΑΚΕΛ άσκησε και ασκεί κριτική για την εμμονή της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ να εκχωρήσει το μοναδικό εμπορικό λιμάνι του τόπου στο ιδιωτικό μονοπώλιο.

Το ΑΚΕΛ άσκησε και ασκεί κριτική στους κυβερνώντες για τη σύναψη συμβάσεων με όρους ζημιογόνους για το κράτος και τα δημόσια οικονομικά, για την προσωπική ανάμειξη του Υπουργού Μεταφορών στις επιτροπές προσφορών, αλλά και την επιλογή του να αγνοήσει τις εισηγήσεις και τις παρατηρήσεις της Νομικής Υπηρεσίας, του Νομικού Συμβούλου της Δημοκρατίας, πριν από την υπογραφή των συμβάσεων.

Ασκήσαμε κριτική για τις μεγάλες αυξήσεις στα λιμενικά τέλη και την προώθηση των συμφερόντων των ιδιωτών αντί του δημοσίου.

Οι ευθύνες των κυβερνώντων είναι βαρύτατες και δεν μπορούν πλέον με επικοινωνιακά τεχνάσματα να μας πείσουν για το αντίθετο.”