Φακοντής: ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ απαλλάσσουν τα αυτοκίνητα πολυτελείας από τη φορολογία

Σε γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ,  Αντρέας Φακοντής, για τη φορολογία αυτοκινήτων, τονίζει ότι, ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ απαλλάσσουν τα αυτοκίνητα πολυτελείας από τη φορολογία.

Αυτούσια η δήλωση:

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για άλλη μια φορά ψήφισαν νόμο για κατάργηση της φορολόγησης του πλούτου. Αυτή τη φορά απάλλαξαν από το φόρο κατανάλωσης τα ρυπογόνα αυτοκίνητα πολυτελείας.

Δυστυχώς, η κοινή τροπολογία ΑΚΕΛ και Οικολόγων για αναθεώρηση της υφιστάμενης επιβολής κλιμακωτού φόρου κατανάλωσης στα μηχανοκίνητα οχήματα με εκπεμπόμενη μάζα διοξειδίου του άνθρακα άνω των 150γρ/χλμ απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των μελών της Βουλής. Η τροπολογία μας αποσκοπούσε στη φορολόγηση των ρυπογόνων, πολυτελών οχημάτων, καθώς και στη διατήρηση ενός σημαντικού επαναλαμβανόμενου εσόδου για το κράτος, το οποίο θα αξιοποιείτο από την εκτελεστική εξουσία για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Απόσυρσης Παλαιών Οχημάτων παραχωρώντας κίνητρα για απόσυρση των παλαιών, ρυπογόνων και μη ασφαλών οχημάτων και αντικατάσταση τους με νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Σε σχέση με τα τέλη κυκλοφορίας, με το κυβερνητικό νομοσχέδιο όπως αρχικά κατατέθηκε, καθώς και μετά τις τροποποιήσεις του ΔΗΣΥ, πλήττονταν δυσμενώς τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, καθώς και οι εισαγωγείς μεταχειρισμένων οχημάτων, αφού τα νεοεγγραφέντα μεταχειρισμένα οχήματα από 4 μέχρι και 8 ετών θα πλήρωναν μέχρι και €2,500 τέλος κυκλοφορίας.

Με την παρέμβαση του ΑΚΕΛ και μετά την έντονη πίεση των πολιτών, πετύχαμε με κοινή μας τροπολογία ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ να μειώσουμε το επιπρόσθετο τέλος που θα επιβάλλεται και θα προστίθεται στο ετήσιο τέλος κυκλοφορίας για οχήματα νεότερης τεχνολογίας.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για κατάθεση από την κυβέρνηση ενός γενναιόδωρου σχεδίου απόσυρσης παλαιότερων, ρυπογόνων και μη ασφαλών οχημάτων, ώστε να μπορούν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα να προχωρήσουν σε αντικατάσταση τους με οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.