Φακοί επαφής: Tips για σωστή χρήση το καλοκαίρι

To καλοκαίρι έφτασε και όλοι έχουμε ξεκινήσει τα δροσερά μπάνια στη θάλασσα και στις πισίνες!

Τι πρέπει όμως να γνωρίζουμε σχετικά με τον τακτικό καθαρισμό και την απολύμανση των φακών επαφής μας;

images (4)

Η ανεμελιά της καλοκαιρινής περιόδου δε θα πρέπει να μας παρασύρει αλλά πολύ περισσότερο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο αυτή.

Δραστηριότητες όπως το κολύμπι, το κάμπινγκ, η περιστασιακή χρήση των Φακών Επαφής κατά τη διάρκεια του ύπνου κ.λ.π. καταλήγουν σε κακές συνθήκες υγιεινής και αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο των βακτηριακών λοιμώξεων των ματιών.

Στόχος μας η προφύλαξη της υγείας των ματιών μας ακολουθώντας βασικούς κανόνες υγιεινής:

1. Ξέπλυμα με το ειδικό υγρό καθαρισμού τόσο πριν την χρήση τους όσο και πριν την αποθήκευσή τους. Εάν ο φακός επαφής μας πέσει, φροντίζουμε να τον καθαρίσουμε πολύ καλά πριν τον τοποθετήσουμε στα μάτια μας.

2. Διατηρούμε τη θήκη καθαρή, ξεπλένοντάς την μετά από κάθε χρήση με το ίδιο υγρό καθαρισμού των Φακών και την αφήνουμε να στεγνώσει επάνω σε απορροφητικό χαρτί.

images (6)

3. Αντικαθιστούμε το υγρό φε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή για την περίοδο λήξης μετά το άνοιγμα. Ποτέ δεν ξαναχρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό των φακών επαφής, το υγρό που ήδη υπάρχει στη θήκη από την προηγούμενη χρήση.

4. Η εφαρμογή των Φακών γίνεται πάντα με χέρια καθαρά και στεγνά.

5. Ιδανικό για τις διακοπές μας θα ήταν να έχουμε μία θήκη των Φακών επαφής και να χρησιμοποιούμε τα γυαλιά οράσεως ή τα γυαλιά ηλίου. Αν όμως χρειαστεί να κολυμπήσουμε φροντίζουμε να φοράμε γυαλάκια θαλάσσης και να αποφεύγουμε τις “βουτιές”.

images (5)

6. Ποτέ δεν κοιμόμαστε με τους Φακούς εκτός αν έχουμε διαφορετική ενημέρωση από τον οπτικό μας.

Καθημερινά ελέγχουμε ότι τα μάτια μας είναι σε καλή κατάσταση και βλέπουμε καθαρά.

download (1)

Σε αντίθετη περίπτωση, επισκεπτόμαστε άμεσα τον ειδικό μας.

Έτσι μπορούμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι μας!