Φαίδωνος: Να διατάξει έρευνα και απογραφή αρχαιοτήτων ο Υπουργός

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, μετά τη σημερινή ανακοίνωση του Υπ. Μεταφορών, Μάριου Δημητριάδη, τον κάλεσε να διατάξει απογραφή και έλεγχο των αρχαιοτήτων, οι οποίες βρίσκονται στο υπόγειο του Επαρχιακού Μουσείου Πάφου.

Ο Υπουργός στην  ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα στείλει επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομιας, ζητώντας όπως η Αστυνομία διενεργήσει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου κατά Λειτουργών του Αρχαιολογικού Μουσείου της Επαρχίας Πάφου και γενικότερα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, αρχίζοντας με κατάθεση του κ. Φαίδωνος.

Ο κ. Φαίδωνος είπε ότι η επιλογή του Υπουργού Μεταφορών είναι μία:

Τη Δευτέρα το πρωί ο κ. Δημητριάδης θα πρέπει να διατάξει να γίνει απογραφή και έλεγχο των αρχαιοτήτων, οι οποίες βρίσκονται στο υπόγειο του Επαρχιακού Μουσείου Πάφου”.

Ο κ. Φαίδωνος είπε πως πέρασαν 45 μέρες από τότε που ο ίδιος προχώρησε στις καταγγελίες στη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Από τότε, σημείωσε, η κ. Ιερωνιμίδου δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πόσες χιλιάδες αρχαιότητες βρίσκονται στην υπόγεια αποθήκη.

Πρόσθεσε πως αυτό που πρέπει να κάνει ο Υπουργός είναι “να ελεγχθούν οι αρχαιότητες αν είναι όλες στις θέσεις τους, να ελεγχθούν αν υπάρχουν όλα τα αρχεία καταγραφής τα οποία είναι όλα σε έντυπη μορφή, αφού ακόμη δεν έχουν περαστεί ηλεκτρονικά και να εξεταστεί κατά πόσο κάποιες ή αρκετές από τις αρχαιότητες λείπουν και να γίνει σχετική έρευνα”.

Ο Δήμαρχος Πάφου συμπλήρωσε ακόμη πως “όντως έχει δουλειά να κάνει ο Υπουργός Μεταφορών τη Δευτέρα το πρωί, αλλά η δουλειά του είναι να διατάξει να γίνει απογραφή και πιθανόν να χρειαστεί ο ίδιος να καλέσει τον Αρχηγό της Αστυνομίας να ξεκινήσει έρευνες για να εντοπιστούν πιθανόν είτε χαμένες αρχαιότητες, είτε χαμένα αρχεία”.

Δήλωσε, επίσης, πως “πιθανό να χρειαστεί και ο ίδιος ο κ. Δημητριάδης να δώσει κατάθεση για να υποβοηθήσει το έργο της Αστυνομίας για την ανεύρεση των αρχαιοτήτων”.

Τέλος, ο κ. Φαίδωνος δήλωσε πως “είμαστε όλοι στη διάθεση της Αστυνομίας να δώσουμε καταθέσεις και τις πληροφορίες μας” προσθέτοντας ωστόσο πως “για να υπάρχει στέρεη βάση πρώτα πρέπει να ξεκινήσει ο έλεγχος και η απογραφή από τις υπόγειες αποθήκες”.