Φαίδωνας: Στη Πάφο η εποχή της παρανομίας και των κομματικών εξυπηρετήσεων έχει παρέλθει

Στη Πάφο η εποχή της παρανομίας και των κομματικών εξυπηρετήσεων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί αναφέρει σε γραπτή δηλωσή του ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος σε απάντηση ανακοίνωσης και σχολίων για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες.

Αυτούσια η δήλωση:

Κάποιοι κατηγορούν τον Δήμαρχο για δήθεν επεμβάσεις εντός περιουσιών που διατηρούν πρόσφυγες. Φαίνεται πως δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι στην Πάφο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές της αυθαιρεσίας, της παρανομίας, του βολέματος και των κομματικών εξυπηρετήσεων εις βάρος της πόλης και των κατοίκων της.

Προσωπικά, έδωσα μάχη από την πρώτη στιγμή που έγινα Δήμαρχος για να αρθούν εκατοντάδες παράνομες και παράτυπες παραχωρήσεις Τ/Κ περιουσιών σε μη πρόσφυγες αλλά και σε πρόσφυγες που δεν ήταν δικαιούχοι.

Κάποιοι που σήμερα μιλούν, σφύριζαν αδιάφορα για δεκαετίες ή και συμμετείχαν σε αυτό το φαινόμενο σήψης και διαφθοράς. Σήμερα, νοιώθω δικαιωμένος σε πολύ μεγάλο βαθμό γιατί με την ουσιαστική συμβολή του αρμοδίου Υπουργείου, τα καταφέραμε. Αν σήμερα είμαστε περήφανοι και όλοι μιλούν για το πανέμορφο κέντρο της πόλης, απαλλαγμένο από παραπήγματα, παράγκες και κάθε είδους παράνομες κατασκευές, αυτό οφείλεται στην αποφασιστικότητα που επεδείξαμε, επωμιζόμενοι τεράστιο κόστος και πολλές αντιδράσεις. Κάποιοι δημιουργούσαν και εξέτρεφαν κομματικές πελατείες, διαχειριζόμενοι με τον πλέον αυθαίρετο τρόπο τις Τ/Κ περιουσίες. Η ασυδοσία και η σκανδαλώδης ανοχή έκαναν κάποιους να νομίζουν ότι με την πάροδο του χρόνου μπορούσαν να νομιμοποιήσουν κάθε παράνομη κατασκευή και επέμβαση.

Δεν θα κουραστώ να λέω ότι για κάθε αλλαγή που γίνεται στην πόλη μας, χρειάζεται να πολεμήσουμε κατεστημένα και σαθρές νοοτροπίες που κράτησαν την Πάφο για δεκαετίες στη μιζέρια και την παρακμή. Κραυγαλέο παράδειγμα είναι οι αντιδράσεις τριών ατόμων στην απόφασή μας όπως τεμάχιο γης που είχε αποφασιστεί να παραχωρηθεί στον Δήμο το 2001, γίνει χώρος στάθμευσης. Στην υλοποίηση της απόφασης αυτής προχωράμε επιτέλους σήμερα, με σκοπό να συμβάλει στην αναζωογόνηση του παραδοσιακού κέντρου της πόλης.

Ο συνολικός αριθμός των περιοίκων είναι 11, από τους οποίους οι 8 έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για να γίνει το έργο αλλά και για να υποστούν αμελητέες επεμβάσεις στις περιουσίες που κατέχουν και οι οποίες κυμαίνονται από 6 μέχρι 70 τ.μ., περίπου. Είναι αξιοσημείωτο ότι από τα 3 άτομα που αντιδρούν, το ένα δεν υφίσταται κανέναν απολύτως επηρεασμό, απλά προτιμά να γίνει στο τεμάχιο πάρκο και όχι χώρος στάθμευσης. Από τα άλλα δύο άτομα, το ένα έχει επέμβει σε περιουσία η οποία δεν του έχει εκμισθωθεί και ουσιαστικά έκανε παράνομη επέμβαση, δίνοντας τώρα μάχη να την οικειοποιηθεί.

Το άλλο άτομο αρνείται να δεχθεί επηρεασμό 50 τ.μ σε αυλή που κατέχει σε απόσταση 10 μέτρων από την κατοικία του. Ευτυχώς, υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό https://bit.ly/3mOjzLx που αποδεικνύει ότι ένα από τα εν λόγω άτομα είναι ρακοσυλλέκτης, ενώ αναδεικνύει και την κατάσταση που επικρατούσε για χρόνια στο χώρο και ήταν κυριολεκτικά τριτοκοσμική, με κυρίαρχο στοιχείο παράγκες και άλλες ευτελείς κατασκευές και άλλες οχληρίες.

Εντελώς απαράδεκτοι και ανυπόστατοι είναι και οι ισχυρισμοί του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Αντρέα Φακοντή ότι ο Δήμαρχος στερεί από τους πρόσφυγες τη δυνατότητα εκμετάλλευσης Τ/Κ περιουσιών. Ο Δήμαρχος Πάφου το μόνο που κάνει είναι να εφαρμόζει το νόμο και στο πλαίσιο της νομιμότητας να ενεργεί για την ισονομία των πολιτών, την πάταξη των παρανομιών και τον ευπρεπισμό της πόλης. Ένας από τους τομείς στους οποίους είχε μεγαλουργήσει η κομματοκρατία, το ρουσφέτι και η διαπλοκή στην πόλη μας ήταν και η διαχείριση των Τ/Κ περιουσιών.

Αυτοί που χάνουν τα προνόμιά τους, καταφεύγουν σε κόμματα και πολιτικούς, ενώ δεν διστάζουν να διαστρεβλώνουν την αλήθεια και δημόσια να εμφανίζονται ότι τελούν υπό διωγμό. Με την τακτική τους αυτή, προσπαθούν ακόμη να αποφύγουν τις κατεδαφίσεις και την απομάκρυνση των παρανομιών για να μη φανούν οι βρομιές και οι ακαθαρσίες που για χρόνια έκρυβαν. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση μεγαλοεπιχειρηματία στην ίδια γειτονιά, ο οποίος πηγαινοέρχεται στον Κηδεμόνα Τ/Κ περιουσιών εμφανιζόμενος ως εκπρόσωπος προσφυγικού σωματείου που δήθεν προασπίζεται τα συμφέροντα των μελών του. Τελικά, βγαίνει σιγά-σιγά στην επιφάνεια ότι δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο από τα δικά του συμφέροντα. Έχει πάρει αρκετά τεμάχια Τ/Κ γης τεράστιας αξίας σε εμπορικό άξονα και τώρα επιχειρεί να πάρει άλλα σε κεντρική οδική αρτηρία της Πάφου. Είναι το ίδιο άτομο που έχει παράνομα ανεγείρει αποθήκες και παραπήγματα σε τεμάχια στην Τ/Κ συνοικία της πόλης (πλούσιο είναι το σχετικό φωτογραφικό υλικό).

Τα άτομα αυτά έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αφού στην προσπάθειά τους να μην αποκαλυφθούν οι ατασθαλίες τους, επιτίθενται προληπτικά στον Δήμαρχο με παραπλανητικούς και ψευδείς ισχυρισμούς.

Η Πάφος αλλάζει και αυτό ας το κατανοήσουν επιτέλους όσοι επιμένουν σε πρακτικές και νοοτροπίες άλλων εποχών. Είμαι πολύ αισιόδοξος γιατί διαπιστώνω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών κατανοεί ότι υπηρετώ το δημόσιο συμφέρον και αντιμάχομαι τις παρανομίες, τις αυθαιρεσίες και κάθε είδους κατεστημένα συμφέροντα.