Φαίδωνας: Σε πολίτες Κυπριακής καταγωγής, αρνούνται υπηκοότητα

Οργή και αγανάκτηση εξέφρασε σε γραπτή δήλωσή του ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος για το θέμα των πολιτογραφήσεων

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Με αισθήματα οργής και αγανάκτησης για την αδικία που υφίστανται ορισμένοι κυπριακής καταγωγής πολίτες στους οποίους η Πολιτεία αρνείται εδώ και πολλά χρόνια την παροχή υπηκοότητας, σε αντίθεση με τις γνωστές πλέον διευκολύνσεις προς τους διάφορους «επενδυτές», παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες το δημόσιο διάλογο που εξελίσσεται σχετικά με τις πολιτογραφήσεις ξένων υπηκόων στη χώρα μας.

Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στην αδελφοποιημένη πόλη της Αλεξάνδρειας, για τρίτη φορά, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και πάλι με ορισμένους από τους 20 περίπου Κυπρίους που διαμένουν στην ιστορική πόλη της Αιγύπτου, εκ των οποίων οι 11 καταβάλουν μεγάλες και πολύχρονες προσπάθειες για να αποκτήσουν την κυπριακή υπηκοότητα.

Κατά τη συνάντηση αυτή, είχα επίσης την ευκαιρία να διαπιστώσω για ακόμη μια φορά την βαθιά ελληνική τους συνείδηση, την μεγάλη τους αγάπη για τον τόπο καταγωγής τους, την Κύπρο, την άριστη χρήση της μητρικής τους ελληνικής γλώσσας, καθώς και τους ισχυρούς δεσμούς που διατηρούν με τη θρησκεία μας μέσω του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Σε αυτούς όμως τους ανθρώπους, η Κυπριακή Πολιτεία επικαλούμενη μη επαρκή στοιχεία αρνείται την πολιτογράφηση ή τους δυσκολεύει σε τέτοιο βαθμό που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την προσπάθεια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Κύπριου Αλεξανδρινού από τον οποίο ζητήθηκε να υποδείξει τον χώρο ταφής του παππού ή του προπάππου του προκειμένου να προχωρήσει η εξέταση της αίτησής του. Ο άνθρωπος χαμογέλασε πικραμένος, πήρε πίσω την αίτησή του και αποχώρησε.

Βλέπετε, για τους πολίτες αυτούς, οι οποίοι είναι αυταπόδεικτα Έλληνες Κύπριοι μέσω της γλώσσας, της θρησκείας και των δεσμών που διατηρούν με τον τόπο μας, δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι πρόνοιες της κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης που τόσο αφειδώλευτα και αβασάνιστα παραχωρούνται σε ξένους μεγιστάνες.

Έλεος!