Φαίδωνας: Να ξηλωθεί αυτό το τεράστιο σκάνδαλο με τις τ/κ περιουσίες

Κρατώντας ένα μεγάλο φάκελο κατέφθασε γύρω στις 4 στην Αστυνομική διεύθυνση Πάφου, ο Δήμαρχος της πόλης, Φαίδωνας Φαίδωνος.

Σκοπός του όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν έξω από την αστυνομική διεύθυνση, είναι να καταγγείλει γύρω στις 30 περίπου υποθέσεις κακοδιαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών σε όλες τις Επαρχίες.

Η σημερινή κατάθεσή του είπε ελπίζει ότι θα βοηθησει την Αστυνομία σε ένα μικρό ή μεγάλο βαθμό στο να ξεκινήσει μια γενικευμένη προσπάθεια να αποκατασταθούν όλες αυτές οι αδικίες και η κακοδιαχείριση και «να ξηλωθεί αυτό το τεράστιο σκάνδαλο το οποίο οικοδομήθηκε γύρω από τις τ/κ περιουσίες από το 1974 μέχρι σήμερα.»

Υποστήριξε πως «περιουσίες δισεκατομμυρίων ευρώ έτυχαν διαχείρισης με ένα σκανδαλώδη τρόπο, που είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι να ευνοηθούν είτε σε μικρό, είτε σε μεγάλο, είτε σε τεράστιο βαθμό και σε κάποιες περιπτώσεις κάποιοι να πλουτίσουν από την ευνοϊκή μεταχείριση που είχαν ή την παράνομη κατοχή που, με τη συγκατάθεση και την ανοχή του κράτους, είχαν αυτές τις παράνομες κατοχές τεράστιων περιουσιών.»

Το ίδιο το κράτος ανέφερε ο Φαίδωνας, υπολογίζεται ότι έχασε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την κακοδιαχείριση αυτής της τεράστιας περιουσίας, ενώ πρόσθεσε πως όλα αυτά τα χρήματα θα μπορούσε το κράτος να τα ανταποδώσει πίσω στους πρόσφυγες οι οποίοι έχασαν τις περιουσίες τους.

Αντ’ αυτού, είπε, κάποιοι ελάχιστοι μη πρόσφυγες αλλά και κάποιοι πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν περιουσίες στα χέρια τους και να υπενοικιάζουν και να πλουτίζουν, ενώ κάποιοι άλλοι πρόσφυγες όχι μόνο να μην παίρνουν τίποτα αλλά να αδικούνται κατάφωρα.

“Ελπίζω να γίνει η απαρχή για μια γενικευμένη προσπάθεια, να αποκατασταθεί όλη αυτή η ανωμαλία που με οικονομικές εκτιμήσεις ίσως να μην υπάρχει δεύτερη στα χρονικά της Κύπρου” για δύο λόγους, όπως εξήγησε, «γιατί είναι πολλά τα χρόνια, είναι 40 τα χρόνια, ενώ η αξία αυτών των περιουσιών είναι μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια”.

Ο κ. Φαίδωνος έκανε λόγο και για «πελατειακές σχέσεις» κομμάτων. Όπως ισχυρίστηκε, «κρατούσαν περιουσίες και με εντελώς υποκειμενικό τρόπο, με παρεμβάσεις κομμάτων και παρεμβάσεις διαφόρων, με υποστελέχωση της Υπηρεσίας για να μπορεί να είναι και ευάλωτη σε παρεμβάσεις και πιέσεις, παρενέβαιναν και έκαναν κατά το δοκούν διαμοιρασμό ενώ ο νόμος ήταν ξεκάθαρος», προσθέτοντας πως δεν υπάρχει έλλειψη νομοθεσίας.

Επίσης ανέφερε πως μετά το 1991 και με τις τροποποιήσεις που έγιναν, η Νομοθεσία είναι επαρκής, ωστόσο, όπως υποστήριξε, «είτε η υποστελέχωση από την μια, είτε από την άλλη αυτές οι παρεμβάσεις που ήθελαν να δημιουργούν πελατειακή σχέση ήταν αυτές που κατά κύριο λόγο οδήγησαν σε αυτό το τερατούργημα, σ’ αυτό των τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο στην Κύπρο.»

Ενδεικτικά ανέφερε πως οι πρόσφυγες στην Κύπρο είναι 270- 280 χιλ., ένας τεράστιος αριθμός και ο καθένας με εντελώς υποκειμενικό τρόπο διαχειριζόταν αυτές τις περιουσίες, δεν ήταν δικές του και δεν γινόταν κανένας έλεγχος.

Ο κ. Φαίδωνος σε ερώτηση εάν δέχτηκε οποιαδήποτε απειλή εναντίον του απαντησε αρνητικά.