Φαίδωνας: Επιβεβαίωση των καταγγελιών μου για μαυραγορίτικες τιμές στα τεστ κορωνοϊού

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος για τις τιμές των τεστ κορωνοϊού, κάνει λόγο για πλήρη επιβεβαίωση των καταγγελιών του για μαυραγορίτικες τιμές, προσθέτοντας ότι είναι αβάσιμη η βάση της αγωγής περί δυσφήμισης.

Αυτούσια η δήλωση:

Από τις πρώτες μέρες της πανδημίας είχα δημοσίως καταγγείλει την αισχροκέρδεια των ιδιωτικών εργαστηρίων που διενεργούσαν τα τεστ του κορωνοϊού, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις χρεώσεις ως «μαυραγορίτικες». Για τη δήλωση μου αυτή, το περιεχόμενο της οποίας ως αποδεικνύεται ήταν αληθές, έχω εναχθεί προσωπικά ενώπιον του Κυπριακού Δικαστηρίου για κατ’ ισχυρισμόν δυσφήμηση και/ή λίβελο και/ή επιζήμια ψευδολογία.

Μετά από τεκμηριωμένη ανάλυση του κόστους και τον υπολογισμό ενός εύλογου κέρδους είχα προειδοποιήσει ότι μία λογική τιμή χρέωσης ανά τεστ δεν μπορεί να ξεπερνά τα 52 ευρώ και είχα τονίσει ότι οι τιμές των 150-170 ευρώ αρχικά και ακολούθως των 110 ευρώ ήταν απαράδεκτα κερδοσκοπικές. Καθηκόντως, είχα ενημερώσει σχετικά το Υπουργείο Υγείας και τον Γενικό Ελεγκτή.

Προς επίρρωση των πιο πάνω, την περασμένη Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας κατακύρωσε προσφορά ιδιώτη, ήτοι στην εταιρεία που με έχει ενάγει, μόλις στα 50 ευρώ για τη διενέργεια 10.000 διαγνωστικών ελέγχων, ενώ πριν από λίγο καιρό είχε κατακυρώσει άλλη προσφορά στα 85 ευρώ. Αυταπόδεικτα πλέον επιβεβαιώνεται ότι οι επανειλημμένες και έγκαιρες καταγγελίες μου όχι μόνο ήταν βάσιμες αλλά και απόλυτα επιβεβλημένες, αφού τόσο το κράτος όσο και ο πολίτης έπεφταν θύματα της άκρατης πλεονεξίας επιχειρηματιών, οι οποίοι εξόφθαλμα νέμονταν και τσέπωναν πολλά εκατομμύρια.

Ο Δήμος Πάφου αρνήθηκε την καταβολή ποσού, που ζητήθηκε από το ιδιωτικό εργαστήριο, που διενήργησε τη δειγματοληψία των 704 τεστ που έγιναν στις αρχές Απριλίου στην πόλη μας για τον περιορισμό της πανδημίας, διότι ουδέποτε συμφώνησε απευθείας και/ή συμβλήθηκε καθ’ οποιοδήποτε τρόπο με το εν λόγω ιδιωτικό εργαστήριο. Επίσης, η άρνηση τυχόν καταβολής ποσού για τη διενέργεια των τεστ ήταν και είναι επιβεβλημένη, λαμβανομένου υπόψη ότι το πιο πάνω ζήτημα τύγχανε διερεύνησης από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η αισχροκέρδεια και η πλεονεξία στον τόπο μας δεν έχουν όρια, ακόμη και όταν διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, ακόμη και όταν κινδυνεύει με κατάρρευση η οικονομία του τόπου μας.