Φίλης: Με έδιωξε ο Τσίπρας από το υπουργείο γιατί έθεσε θέμα η Εκκλησία

Αυτοκριτική σχετικά με την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Φίλης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM, μίλησε σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιαννιτσά και τοποθετήθηκε για μία σειρά θεμάτων που αφορούσαν τόσο τις σχέσεις με την Εκκλησία όσο και με την διαχείριση της εξουσίας από το κόμμα του.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του περί «εκκαθαρίσεων» στον χώρο της πολιτικής και της εκκλησίας, στις οποίες η Αριστερά συνέπραξε με κάποιο τρόπο, όπως είπε. Τόνισε δε πως ο ίδιος μπορεί να έφυγε από την θέση του υπουργού Παιδείας γιατί έθεσε θέμα η Εκκλησία.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Παιδείας έκανε λόγο, μεταξύ άλλων για ατολμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στον πλήρη διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας. Παράλληλα, τόνισε ότι «έπρεπε να δώσουμε τη μάχη να μην αναγράφεται στο Σύνταγμα πως επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθοδοξία» και χαρακτήρισε το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία «χριστιανική κατήχηση».

Εξαπολύοντας επίθεση στην Εκκλησία, ο κ. Φίλης είπε πως: «Μπορεί εγώ να έφυγα από το υπουργείο γιατί μπήκε θέμα από την Εκκλησία. Πριν διώξει εμένα ο Τσίπρας από το υπουργείο είχε διώξει ο Ιερώνυμος τους εκπαιδευτικούς, τους θεολόγους, που είχαν πάρει μέρος στην εκπόνηση των προγραμμάτων με τη συναίνεσή του από τα διάφορα όργανα της εκκλησίας. Είναι λυπηρό η αριστερά να συμπράττει, έστω με αυτό τον τρόπο, δεν λέω ότι υπήρξε συνεννόηση, να συμπράττει σε τέτοιου είδους εκκαθαρίσεις στο χώρο της πολιτικής και στο χώρο της εκκλησίας».