Υψίστης σημασίας το ευνομούμενο κράτος δικαίου, δηλώνει ο Δ. Χριστόφιας, στην τελετή διαβεβαίωσης της νέας Δικαστού

Προτεραιότητα είναι να διατηρηθούν αλώβητοι οι θεσμοί και το αίσθημα δικαίου στους δύσκολους αυτούς καιρούς ,τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στην τελετή διαβεβαίωσης της νέας Δικαστού του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δέσπως Μιχαηλίδου.

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια μίλησε ο κ. Χριστόφιας για τον Δικαστή Φρίξο Νικολαϊδη, ο οποίος αφυπηρέτησε και το κενό πληρώθηκε από την κ. Μιχαηλίδου.  «Υπηρέτησε με επάρκεια, ψηλό αίσθημα ευθύνης και εργατικότητα  προσφέροντας τον καλύτερο του εαυτό στη μακρόχρονη του διακονία της δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η νέα Δικαστής θα δικαιώσει την επιλογή της Πολιτείας, καθώς στηρίζεται στην επιστημονική και νομική της επάρκεια και στο ακέραιο του χαρακτήρα της, στο ήθος και την εργατικότητά της. «Αναλαμβάνετε σήμερα τη διαφύλαξη του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που αποτελεί ύψιστη ανάγκη και υποχρέωση όλων μας γιατί το Σύνταγμα είναι το υπόβαθρο της  ίδιας της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι αναπόφευκτα  «το δικαστικό μας σύστημα θα δεχθεί πιέσεις  και θα κληθεί  να ανταποκριθεί με επάρκεια μέσα στο πλαίσιο των νέων αυτών συνθηκών… είναι επομένως, πολύ σημαντικό όπως αυτό γίνει με υψηλή αίσθηση καθήκοντος, με  αντικειμενικότητα και με την απαιτούμενη πάντα κοινωνική ευαισθησία… ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να αποτελεί πραγματικά μια ευνομούμενη πολιτεία όπου οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στους νόμους».

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη, ανέφερε ο πρόεδρος πρέπει να επιλυθούν με πρακτικούς και αποτελεσματικούς τρόπους.  «Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό των οργάνων απονομής της δικαιοσύνης», είπε, «είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις και μας βρίσκουν σύμφωνους τόσο τα πορίσματα της πρόσφατης μελέτης του Ανώτατου Δικαστηρίου όσο και οι εισηγήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου… περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων,  σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του Ανώτατου Δικαστηρίου, δημιουργία Πρωτόδικου Διοικητικού Δικαστηρίου, την αύξηση του αριθμού των Δικαστών και του  υποστηρικτικού προσωπικού, όπως επίσης και την εισαγωγή του συστήματος στενοτύπισης των πρακτικών».

Ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το διορισμό της η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι έχει πλήρη επίγνωση της βαρύτητας που φέρει η θέση του Δικαστή «ιδιαιτέρως στους σημερινούς δύσκολους για τον τόπο καιρούς όπου με άλυτο το κυπριακό  πρόβλημα έρχεται να προστεθεί η οικονομική επιτήρηση και ο Μηχανισμός Στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου»

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο τέως Δικαστής του Ανωτάτου Φρίξος Νικολαΐδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων,  Ευθύμιος Φλουρέντζου, ο Υφυπουργός Παρά Τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Άκης Παπασάββας και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης.