Υφ. Τουρισμού: Η κυβέρνηση υλοποίησε πλήθος πολιτικών και μέτρων για ενίσχυση του τουριστικού τομέα

Υφ. Τουρισμού απαντά στο ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση υλοποίησε πλήθος πολιτικών και μέτρων για ενίσχυση του τουριστικού τομέα

Η παρούσα κυβέρνηση, από την ημέρα ανάληψης της εξουσίας το 2013 μέχρι το 2019, έχει πετύχει με τις πολιτικές της συνεχή αύξηση των αφίξεων τουριστών και των εσόδων από τον τουρισμό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από το 2012 μέχρι το 2019 οι αφίξεις τουριστών παρουσίασαν αύξηση 61% και τα έσοδα αύξηση 39%, ανερχόμενα σε απολυτούς αριθμούς σε 3.976.777 αφίξεις και 2,68 δίσ. ευρώ, αριθμοί που αποτελούν τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του κυπριακού τουρισμού.

Τα πιο πάνω αποτελέσματα φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαία. Κατά την περίοδο της παρούσας διακυβέρνησης σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται πλήθος πολιτικών και μέτρων για ενίσχυση του τουριστικού τομέα. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • ο σχεδιασμός, κατόπιν εκτενούς διαβούλευσης με το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και φορέων του τουρισμού, για πρώτη φορά μιας ολοκληρωμένης Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού για τη χρονική περίοδο μέχρι το έτος 2030. Η υλοποίηση της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη
  • ο σχεδιασμός μιας ολιστικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του τουρισμού σε ορεινές και μειονεκτούσες περιοχές με σκοπό τη συνδρομή τους στην ευημερία των τοπικών κοινωνιών
  • η εκπόνηση και η υλοποίηση μεγάλου αριθμού σχεδίων κινήτρων, από τα οποία κάποια αποσκοπούν στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού με σκοπό την αύξηση του τουριστικού ρεύματος και τον περιορισμό της εποχικότητας (ποδηλατικό τουρισμό, συνεδριακό τουρισμό κ.ά), κάποια στην αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος (πχ των εστιατόριων, των ξενοδοχείων κ.ά) και κάποια στη βελτίωση της ποιότητας του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στην τουριστική βιομηχανία.
  • η εκπόνηση και η προώθηση ή η ψήφιση από τη Βουλή σε νόμους, ξεχωριστών και εξειδικευμένων νομοσχεδίων, τα οποία εστιάζουν στη διευκόλυνση της διαδικασίας αδειοδότησης, της λειτουργίας, αλλά και στην αναβάθμιση του προϊόντος του συνόλου των τουριστικών επιχειρήσεων (τουριστικών καταλυμάτων, κέντρων αναψυχής, τουριστικών γραφείων κ.ά)
  • η προώθηση της δημιουργίας μεγάλων έργων υποδομής όπως οι μαρίνες, το καζίνο θέρετρο, τα γήπεδα γκολφ κ.ά. Παράλληλα προωθείται η στήριξη της δημιουργίας μικρότερης κλίμακας έργων τουριστικής φύσεως σε κοινότητες της Κύπρου με σκοπό την τουριστική τους ανάπτυξη προς όφελος των τοπικών κοινωνιών
  • Έχει επιτευχθεί η συνδεσιμότητα της Κύπρου με το σύνολο των χώρων της Ευρώπης, αλλά και πλήθος άλλων χωρών, ακόμη και εν καιρώ πανδημίας. Ενδεικτικά αναφέρονται τα νέα δρομολόγια που ξεκίνησαν το 2020, από Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Αυστρία, Ελβετία, Τσεχία, Ιταλία κ.ά.

Η πορεία συνεχούς ανάπτυξης του τουριστικού τομέα διακόπηκε, δυστυχώς, λόγω της πανδημίας, η οποία έπληξε τον τουρισμό παγκοσμίως, αφού τα μετρά που εφάρμοσαν /εφαρμόζουν οι χώρες διεθνώς για περιορισμό της εστιάζουν στην απαγόρευση των διακινήσεων των ανθρώπων. Πιστεύουμε όμως ακράδαντα ότι με την σταδιακή αναχαίτιση της πανδημίας, ο τουριστικός τομέας θα ξανατεθεί σε ράγες συνεχούς και σταθερής ανάπτυξης. Αυτή την αισιοδοξία και πίστη την αντλούμε από τις πολιτικές και τα μέτρα που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ακατάπαυστα.